Трима служители на АПИ на съд заради падналата лампа в тунел Ечемишка, която уби жена

Прокуратурата внесе отново обвинението 

Окръжна прокуратура-София повторно внесе в съда обвинителния акт по делото за падналото осветително тяло в тунел „Ечемишка“ през 2017 г., при което загина 64-годишната Елена Михайлова.

В края на 2023 г. АПИ беше осъдена да плати 460 000 лева обезщетение на близките й. От пътната агенциоя тогава пледираха, че инцидентът е "случайно събитие", но съдът не прие тази теза и реши, че става дума за безхаберие и липса на поддръжка над 20 години.

Деянието е квалифицирано като такова за престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 2 от НК за причинена смърт по непредпазливост в условията на независимо съпричиняване на смърт от служители по транспорта, които са нарушили правилата за експлоатация на пътното съоръжение, съобщават от държавното обвинение.

По обед в деня на настъпилото произшествие лек автомобил, управляван от свидетеля Н.Н., в който пътувала пострадалата Е.М., навлязъл в тунел „Ечемишка“, когато започнало разрушаване на носещата конструкция на осветлението. Греда от нея паднала върху движещия се автомобил и вследствие на настъпилия удар на Е.М. били причинени тежки и несъвместими с живота увреждания, довели до смъртта на пострадалата.

Отговорни за това според прокуратурата са трима служители на Агенция „Пътна инфраструктура“ – Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев.

Предстои разглеждане на делото пред състав на Окръжен съд - София.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"