Прокуратурата: Имаме запис, че Ибрямов искал пари да купува гласове (Обзор)

Питат МО кои началници са близки на депутата и какви обществени поръчки можел да уреди

Обвинен е за търговия с влияние

Депутатът Джейхан Ибрямов е искал пари, които да използва за купуване на гласове на предстоящите избори. Трябвали са му милиони, но най-необходими са били 400 000 лв. Документирано е по два начина - със Специални разузнавателни средства (СРС) и от свидетелски показания, че Ибрямов казал на свидетеля да му даде половината, тоест - 200 000 лв., а втората половина ще си набави от друго място. Това обяви прокурор Ваня Стефанова, завеждащ първи специален отдел на Върховна касационна прокуратура.

Както писа “Труд news”, Джейхан Ибрямов бе задържан на 2 октомври на паркинга на магазин “Кауфланд” на бул. “Тотлебен” със 100 000 белязани лева. Парите му донесъл неговият приятел Мирослав Тодоров, който от август тази година е обвиняем за афера с ДДС. Първоначално тогава Тодоров е бил задържан под стража, но Софийският градски съд го пуснал от ареста и прокуратурата не протестирала. Когато се озовал на свобода, Тодоров започнал да работи като агент на Комисията за противодействие на корупцията, срещите му и разговорите му с Джейхан Ибрямов били следени и записвани. Сред тях бил този разговор, в който депутатът Ибрямов му поискал сумата. Тя трябвало да бъде дадена сега заради изборите, а Ибрямов обещавал по-късно да урежда Тодоров и негови хора да печелят обществени поръчки от Министерство на отбраната.

Ето защо на Джейхан Ибрямов е повдигнато обвинение по текста от Наказателния кодекс за престъплението търговия с влияние. Запитана имал ли е достатъчно връзки в МО независимият депутат Ибрямов, който преди 2 месеца бе изключен от Парламентарната група на ДПС, прокурор Стефанова отговори, че тепърва ще се събират доказателства за контактите му сред военните. Изпратени са официални запитвания до МО и когато се получат отговори, започват разпити на конкретни началници. Но такива контакти най-вероятно има доколкото в шест поредни парламента Ибрямов е бил член на комисията по отбрана, а в 50-ото НС - заместник-председател на тази комисия.

Очаква се в събота, прокуратурата да поиска от Софийския градски съд на депутата със свален имунитет да бъде наложен постоянен арест.

Жената на депутата: Каза ми, че е постановка

Биршен Ибрямова

“Успях да видя съпруга ми за 10 минути. Той ми обясни какво се случило с една дума: Постановка!” Това заяви Биршен Ибрямова, която обяви гладна стачка и застана на стълбите пред бившия Партиен дом в центъра на София. По думите є семейството познавало Мирослав Тодоров отдавна, тъй като живеели преди години в един квартал. Според Биршен мъжът є давал пари назаем на Тодоров, а преди няколко дни той се обадил и поискал да се срещнат на паркинга. Когато Джейхан пристигнал, Тодоров дошъл, дал му пакета с парите и му казал: “Знам, че сега ти трябват, защото има избори” и с тръгнал. В този момент дошли и разследващите.

Джейхан Ибрямов се оплакал от болки в стомаха и бил пратен на преглед в МВР болница, но лекарите казали, че е добре и няма проблем да остане в ареста.

Разследват 28 случая на търговия с гласове

Данните на Междуведомственото звено за изборите за първата седмица от кампанията представиха Ваня Стефанова от Върховна касационна прокуратура, шефът на Дирекция на полицията Мирослав Рашков (вляво) и зам.-председателят на ДАНС Георги Герогиев. Снимка: Пламен Стоименов

Задържани са 12 души

Образувани са 28 досъдебни производства, по които има достатъчно данни за купуване и продаване на гласове и други престъпления, свързани с избирателните права на гражданите. Задържани са били 12 души. Случаите са до 4 октомври и се отнасят до първата седмица от предизоборната кампания. Това обявиха от междуведомственото звено на ДАНС, МВР и прокуратурата, създадено специално за вота от 27 октомври.

Сигналите се получават от полицията и до момента са 41. От тях 10 са получени на тел. 112, а останалите в поделения на МВР, като и на специалния имейл и телефона, обявени за изборите. Стремежът е проверките по сигналите да приключват в рамките на 48 часа, след което в прокуратурата преценяват дали да образуват дела. Най-много разследвания - 9, са започнати в област Варна, на второ място засега е Бургас - с 5.

До момента статистиката е сходна с тази от предишните избори през април. За първата седмица от кампанията тогава е имало 50 сигнала, по които са образувани 23 досъдебни производства, по които са били задържани 18 души.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"