Прокуратурата пусна от ареста диригента Левон Манукян срещу 50 хил. лева гаранция

 Директорът на театъра в Разград Левон Манукян е освободен от прокуратурата късно в понеделник срещу парична гаранция от 50 хиляди лева, наложена му е забрана да напуска страната. Той е съдействал на разследващите, дал е обяснения, съобщи Нова тв.

Срещу Манукян е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Според прокуратурата близо 1,7 млн. са източени от Министерството на културата чрез фиктивни назначавания на служители в театъра в Разград. Те са предимно от Перник, не са получавали парите, давали са ги на Атанас Георгиев, също задържан. А той ги предавал на трети човек, който твърди, че не познава.

Работниците са получавали като бонус социалните осигуровки. Става въпрос за около 40 лица, които никога не са посещавали театъра, не са и получавали заплатите по тези договори, които условно наричаме фиктивни. Тези фиктивни работници са били осигурявани на максималния осигурителен доход, те са получавали заплатите си - приблизително по 25 хил. лв. на човек за 3 дни, след това са ги теглели и предавали на Георгиев, обясни зам.-окръжния прокурор на Пловдив Галин Гаврилов. 

Четирима са замесени в тази схема. Двама от тях бяха задържани на бензиностанция в момента, в който двама фиктивни работници са им предавали средствата.

Още в понеделник министърът на културата Найден Тодоров освободи директора на театъра в Разград и назначи проверки в театрите в цялата страна.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"