Прокуратурата протестира отказа на съда да отнеме БМВ-то на Нойзи

Софийски градски съд поема кашата, забъркана от 49-ото Народно събрание

По спорните текстове от НК престои произнасяне на Конституционния съд

Ивайло Цветков има условна присъда

Софийският градски съд ще решава като втора инстанция дали да се отнеме БМВ-то на журналиста Ивайло Цветков-Нойзи. От Районната прокуратура са внесли и поддържат протест срещу определението на районния съдия Мирослав Петров, с което той отказа да приложи текстът от Наказателния кодекс (НК), защото противоречи както на Конституцията, която има пряко действие, така и на правото на Европейския съюз.

Както писа “Труд news”, на 31 юли 2023 г. депутатите от 49-ото Народно събрание гласуваха между първо и второ четене по предложение на техни колеги от БСП и “Възраждане” текст в НК, който задължава съдът да отнема автомобилите или паричната им равностойност на всички шофьори, хванати да карат под въздействие на алкохол или упойващи вещества. На същото заседание - последно преди лятната им ваканция, народните представители приеха и текст, че съдът може да отнеме колите на пияни, дрогирани, извършили тежки ПТП с убити и ранени хора и нанесени значителни материални щети.

Още тогава водещи юристи обясниха, че е пълно невежество на законодателите в по-лекия случай, когато няма вредоносен резултат, да се прилага императивно отнемане на честна собственост, а при по-тежкия съдът да може да реши и да не отнеме въпросната частна собственост. Независимо, че 49-ото НС се разпадна отдавна, по спорните текстове от НК, които са в сила от 8 август 2023 г., Конституционният съд вече образува едно дело по искане на Наказателната колегия на Върховния касационен съд и предстои да се произнесе дали допуска второ - по искане на районния съдия от Свиленград Добринка Кирева. Възможно е двете дела да бъдат обединени заради сходство.

От миналата година досега в полза на държавата бяха отнети с окончателен съдебен акт около 1000 автомобила, но само съдия Петров се осмели да откаже задължителното отнемане според текста от НК в казуса с БМВ-то на Нойзи. Иначе за това, че е шофирал с 2,52 промила алкохол Ивайло Цветков бе осъден по споразумение на 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и вземане на книжката година и 2 месеца.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"