Прокурорите за Хънтър Байдън: Обвиняемият е бил наркоман и е имал пистолет, това е нарушение на закона

Хънтър Байдън е бил „пристрастен към крека и го е знаел“, когато прикрива навика си да взима наркотици, за да си купи оръжие. До това заключение стигнаха прокурорите, докато съдебните заседатели започнаха да обсъждат процеса срещу сина на президента. 

В продължение на една седмица близки до Хънтър Байдън свидетелстваха срещу нещо, а наяве излязоха мъчителни лични истории. Обвинението и защитата представиха заключителните си аргументи в понеделник. А преди съдебните заседатели да се оттеглят, за да обмислят присъдата си по федералните обвинения за огнестрелни оръжия, прокурорите казаха, че има „огромни доказателства“ за вината на Хънтър.

„Направените избори имат последствия, затова сме тук“, каза Дерек Хайнс за прокуратурата. „Обвиняемият е бил наркоман и е имал пистолет. Това е нарушение на закона."

54-годишният Хънтър е обвинен, че че е излъгал за пристрастяването си, когато е попълнил формуляр за закупуване на револвер Colt Cobra от оръжеен магазин в Делауеър през октомври 2018 г. Единственият оцелял син на президента Байдън пледира невинен, като твърди, че случаят е политически мотивиран, тъй като Министерството на правосъдието се поддало на натиска на републиканците в Конгреса.

Ако бъде признат за виновен, Хънтър е изправен пред до 25 години затвор, но правните експерти смятат, че максималната присъда е малко вероятна.

Лео Уайз, от страна на прокуратурата, изложи доказателствата на правителството, че Хънтър съзнателно е излъгал, когато е отрекъл, че е употребявал наркотици във федералния формуляр в оръжейния магазин. В съда отново бяха показани текстови съобщения от сина на президента, който урежда сделки с наркотици и признава, че е пушил крек точно по времето, когато е купил пистолета, съобщават от The Times.

Три от бившите любовници на Хънтър бяха призовани да свидетелстват пред прокуратурата за неговата зависимост. Една бивша приятелка, Зоуи Кестан, каза пред съда миналата седмица, че е била със сина на президента, когато той отново започнал да пуши крек „на всеки 20 минути“. Това се случило скоро след като той напуснал рехабилитационен център в Калифорния.

На съда бяха показани и банкови извлечения, разкриващи, че Хънтър е изтеглил над 100 000 долара в брой от банкомати между септември и ноември 2018 г.

„Дилърите на наркотици не приемат кредитни карти“, каза Уайз на журито.

Голяма част от обвинението е извлечено от собствените мемоари на Хънтър „Красиви неща“, в които той описва борбата си със зависимостта и многократните си опити да изтрезнее. Книгата включва разказ за рецидива му в Калифорния, дни преди да купи пистолета.

Уайз каза, че доказателствата срещу сина на президента са „лични, грозни и са огромни“. Той призна, че мемоарите на Хънтър са „изпепеляващо честни“ и допълни, че те са ясно доказателство за вината му.

Абе Лоуел, от защитата, твърди, че прокуратурата не е успяла да докаже своята теза, твърдейки, че има „зеещи дупки“ в доказателствата. Лоуел настоя, че Хънтър не се е смятал за зависим, когато е попълвал формуляра, тъй като наскоро е напуснал рехабилитационния център.

Лоуел каза, че е „несправедливо“ да се използват мемоарите на Хънтър като доказателство, твърдейки, че книгата „не е дневник“ и е била претърсена от прокурорите за избирателно признаване на употреба на наркотици. В заключителните си думи Лоуел пусна друг откъс от аудиокнигата „Красиви неща“, разказана от самия Хънтър, в която той говори за своя „срам и вина“ от пристрастяването си и гордостта от това докъде е стигнал сега.

„Няма доказателства, че Хънтър е купил пистолет, когато е вярвал, че е наркоман“, каза Лоуел, обобщавайки забележките си.

Прокурорите отхвърлиха иска. „Той е изрекъл тези думи. Той е този, който е избрал да запише аудиокнига за пристрастяването си“, отвърна Хайнс.

Хънтър също е изправен пред наказателни обвинения за неплатени данъци в Калифорния, като това дело трябва да влезе в съда през септември, само два месеца след изборния ден.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"