Прокурорски протест срещу безумията в парламента (обзор)

Магистрати бранят независимата съдебна власт от Христо Иванов и сие

Закриването на спецсъда и спецпрокуратурата ще заличи напредъка на страната ни, отбелязван в евродокладите

Гешев застана до колегите си

Прокурори в тъмночервени тоги, униформени военни магистрати, следователи и служители излязоха пред съдебните палати в цялата страна на невиждан досега протест. Те се обявиха срещу опитите на политиците да посегнат на независимостта на съдебната власт.  

Както писа „Труд“, в сряда правната комисия на 45-ото Народно събрание прие с 10 гласа „за“ от представители на ИТН, ИМВ, ДБ и БСП проект на провалилия се правосъден министър Христо Иванов за закриването на специализираните съдилища и спецпрокуратурата. „Против“ гласуваха само двама депутати от ДПС, а седем от ГЕРБ се въздържаха. Заради хаоса комисията стигна до гласуване, без да е разгледано становище на правосъдното министерство, без да са търсени мнения на институции от съдебната власт и уважавани юристи. Пред разпадащия се парламент Иванов и сие имат депозиран още един безумен проект, който цели да разбие и комисията „Антикорупция“.

„Дойдох тук не като главен прокурор, а като прокурор, за да застана до моите колеги. Това е тяхна инциатива, нека те обяснят мотивите си“, каза пред журналисти Иван Гешев, който също бе на стълбите пред Съдебната палата в София.

„Длъжни сме да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата съдебна власт и принципа за разделение на властите“, каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор. И попита: „Кой има интерес от това чрез спешно лобистко „законодателство“ да бъдат унищожени най-ефективните структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по Глава I от Наказателния кодекс – тероризъм и шпионаж? Единствено обвиняеми и подсъдими лицата, които имат значителни финансови възможности, придобити по престъпен начин,  имат интерес да бъдат унищожени тези структури. Ние ще изпратим до европейските институции становището си, че е на път да бъде застрашен напредъкът, който страната ни постигна в последните години в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи“, добави прокурор Милева.

И.д. ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова посочи, че решението за закриване е взето без да е правен анализ на работата на тази структура през последните 2 г., откакто й бе възложено да разследва и корупцията по високите етажи. Не е поискано и становище от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. "Изземват се компетенции, изземват се функции, посяга се върху разделението на властите", каза Маджарова и също припомни, че в последните няколко европейски доклада по механизма за сътрудничество и проверка оценката за спецпрокуратурата е била положителна.

Мълчаливи протести на прокурори и следователите имаше днес и пред съдебните палати във Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас, Добрич, Силистра, Разград, Шумен, Смолян, Плевен, Габрово и други градове. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"