Пролетни рецепти: Гъби вместо месо – защо не?

Сушените съдържат повече протеини от пресните

Купувайте само от сигурни места

Гъбите имат разнообразно приложение в кулинарията – като самостоятелно блюдо, гарнитура, супа, преработени в пастети, туршии и пр. Когато са съвсем пресни, могат да се ядат и сурови, овкусени с лимон и черен пипер. Хранителната им стойност е сходна с тази на зеленчуците и продуктите от животински произход. Те са богат източник на белтъчини и са важна храна за вегетарианците.

Печурките, масловките, манатарките, рижиките, пачият крак и другите популярни в България видове са отлична алтернатива на пържолите по време на пости. Гъбите могат да се задушават с лук, да се добавят към супи, каши, паста, да се комбинират с варива или соеви продукти (например леща с гъби или пилаф с нахут и печурки са много здравословни комбинации).

Интересен факт е, че сушените гъби съдържат повече протеини от пресните: 100 г прясно набрани манатарки имат 4 г протеини, а същият обем сушени гъби - 34 г.

Гъбена супа

Необходими продукти:
200 г дребни гъби
2 моркова
1-2 картофа
1 глава лук
30 г масло
1-2 с. л. фиде
сол, мащерка, лимон

Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно. Обелете морковите и картофите и ги нарежете на кубчета. Нарежете гъбите. Задушете лука с две трети от маслото в тенджера на слаб огън. Добавете нарязаните картофи и моркови. Объркайте добре. Добавете гъбите. Долейте вода, тaка че да покрие всички зеленчуци. Захлупете и оставете да къкри на слаб огън. Малко преди да дръпнете от огъня, добавете и фидето. Посолете на вкус, добавете и малка бучка масло. По желание сервирайте с парче лимон, свежа мащерка или естрагон.

Киш с пиле и гъби

Необходими продукти:
За блата
200 г брашно
100 г масло
50 мл вода
1 жълтък
сол
За плънката
300 г гъби печурки
1 глава лук
300 г пилешки гърди
150 г твърдо сирене или кашкавал
200 г сметана 15%
4 яйца
сол, бял пипер

Начин на приготвяне:
Студеното масло се настъргва и се смесва с пресятото брашно. Сместа се претрива с пръсти до получаване на трохи. Добавете сол, жълтък и вода. Замесете тестото, сложете го в найлонов плик и го приберете в хладилника за 30-40 минути. Докато тестото почива на студено, се заемете с плънката. Лукът и гъбите се нарязват на ситно и се запържват в растително масло 6-7 минути. Огънят трябва да е над средното. Пилешкото филе се нарязва на ситно. Смесете яйцата, сметаната, солта, белия пипер, пилешкото филе, лука и гъбите. Настържете сиренето - ще ви трябва по-късно. Извадете тестото от хладилника, разточете го на голям кръг и го поставете във форма, намазана с масло и поръсена с брашно. С помощта на вилица направете дупки в основата и по стените. Поставете отново в хладилника за 10 минути. Преди да поставите тестото във фурната, върху него се слага хартия за печене, а отгоре се поръсват зърна боб. Това се прави, за да не се надуе тестото и да запази формата си на "чиния". Печете основата на 180 градуса около 15 минути. След това отстранете боба с пергамента и оставете блата във фурната още 10 минути при същата температура. Извадете го и изсипете плънката без сиренето върху него. Поставете киша във фурната за 25 минути на 180 градуса. Извадете, поръсете със сиренето и върнете във фурната за още 10 минути. Преди сервиране оставете киша малко да се охлади. Той е вкусен както топъл, така и студен.

Тиквички, пълнени с гъби

Необходими продукти:
2 тиквички
250 г гъби
300 г пилешки гърди
130 мл сметана за готвене
80 г кашкавал
1 глава лук
2 ч. л. брашно
40 мл олио
сол, черен пипер, индийско орехче

Начин на приготвяне:
Остържете тиквичките. Нарежете ги напречно на шайби с дебелина около 4 см. Направете чашки, като издълбаете част от пулпата, така че да останат тънки стени и дъно. Намажете формата за печене с олио и поставете тиквичките в нея. Поставете я в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-30 минути. Междувременно пригответе плънката. Нарежете лука на дребно и го запържете в сгорещено олио до прозрачност. Нарежете гъбите и пилешкото филе на средни кубчета. Добавете при лука в тигана и запържете на силен огън, след което оставете да къкри 10-15 минути, докато течността се изпари. Посолете гъбите, добавете черен пипер, индийско орехче и поръсете с брашно. Разбърквайки, запържете още 1 минута. Изсипете сметаната. Оставете да заври и гответе, като разбърквате, докато сосът се сгъсти, 1-2 минути. Извадете тиквичките от фурната. Напълнете ги със сместа с гъби. Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Разпределете го върху пълнените тиквички. Запечете на 180 градуса 10-15 минути.

Ризото с гъби шийтаке

Необходими продукти:
250 г гъби шийтаке
1 глава лук
1 ск. чесън
2 с. л. краве масло
2 с. л. зехтин
300 г ориз
100 мл бяло вино
1200 мл зеленчуков бульон
сол, черен пипер, магданоз
настърган пармезан

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно и задушава в тенджерка със сгорещен зехтин и краве масло. Когато промени цвета си, се добавят почистените и нарязани на ивички гъби шийтаке. Лукът и гъбите се разбъркват периодично и след като омекнат, се прибавя оризът. Температурата се намалява и след кратко запържване в тенджерата се налива малко бяло вино. Когато то се изпари, започва да се добавя по един черпак зеленчуков бульон. Ризотото се бърка непрекъснато, докато се усвои бульонът. Тогава се добавя нов черпак и така до изчерпването му. Бавното готвене прави ориза кремообразен. Накрая, когато е готов, се поръсва със сол на вкус, прясно смлян черен пипер и подправки. Готовото ризото се сервира поръсено с нарязан на ситно магданоз и настърган пармезан.

Хит на седмицата

Фаршировани гъби

Необходими продукти:
450 г по-едри печурки
1 глава лук
3 с. л. ориз
100 г кашкавал
сол, черен пипер, соев сос

Начин на приготвяне:
Оризът се сварява и се оставя да изстине. Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Премахват се пънчетата на гъбите. Поставете шапките в купа, поръсете ги със соев сос, разбъркайте и оставете да се мариноват 20 минути. Пънчетата се нарязват на ситно и се запържват заедно с лука. Към гъбите и лука добавете ориза, 2/3 от общото количество кашкавал, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре плънката. Напълнете гъбите и ги поставете върху пергамент. Печете 20 минути на 180 градуса. Отгоре поръсете останалия кашкавал и върнете във фурната за още 5 минути.

TRUD_VERSION_AMP:5//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"