„Просперитет за сметка на другите“: Как Западът се опитва да отложи дълговата криза

Намери начин да изгори част от своя дълг, чрез ускоряването на инфлацията

Още през 2020 г. МВФ регистрира най-големия годишен скок след Втората световна война

Да живееш с дълг, който никога няма и не можеш да върнеш, е паразитизъм. Западните икономисти измислиха цяла псевдонаука "икономика", за да оправдаят паразитизма, но това не е страшно, а страшен факта, че останалият свят също не е против тази "икономика" и не се съпротивлява силно на Федералния резерв на САЩ (Фед). Истината за необезпечения долар не пречи на САЩ да продължават да печелят от печатането на фиктивна резервна валута и да финансират, наред с другите неща, и своите войни, както и войната в Украйна. Всичко това се приема за даденост и дори се подражава на САЩ в този начин да се запушват финансовите дупки за сметка на лошите дългове и това изглежда удобно дори и за Китай.

Но истината е, че паразитната система отдавна е фалирала, но всички се правят, че не забелязват това. Авторите на списание "Експерт" в своя статия, прогнозират безпрецедентна финансова криза под формата на скучна серия, и пишат:
„За да си представите мащаба на проблема, трябва да погледнете абсолютните и относителните числа на световния дълг. Глобалният публичен дълг се очаква да надхвърли $70 трлн. през тази 2022 година, и ще надхвърли 80% от глобалния БВП. Общият дълг, като се вземат предвид, освен държавата, и дълговете на домакинствата и на нефинансовите корпорации, ще надхвърли $300 трлн. и това е 2,5 от годишния БВП на целия свят. Преди 40 години целият свят дължеше само малко повече от 100% от БВП, но в продължение на тези 4 десетилетия всички икономически агенти вкусиха от живота на кредит, като правителствата най-много.

Още през 2020 г. МВФ регистрира най-големия годишен скок на дълга след Втората световна война, когато глобалният дълг нарасна до $226 трлн. (256% от глобалния БВП), след като светът беше ударен от глобалната здравна криза и дълбоката рецесия. Малко повече от половината от този растеж идва от държавни заеми...

През 2021 г. и началото на 2022 г. растежът на глобалния дълг продължава като затова не трябва да бъдат обвинявани само САЩ, но и Китай, който също активно увеличаваше дълговете си. Само през първото тримесечие на 2022 г. дългът на Китай се е увеличил с $2,5 трлн., а на САЩ с $1,5 трлн. Като цяло, Китай вече е на трето място по големина на абсолютния публичен дълг в света след САЩ и Япония. И въпреки че съотношението на държавния дълг на Китай към БВП е в рамките на доста удобните 25%, страната има своите специфики, за които ще стане дума по-долу...

Накратко, проблемът е, че ставките по лихвите растат по целия свят. Процентът на Фед на САЩ се е увеличил 8 пъти тази година, от 0,5% на 4%, като през януари това изглеждаше немислимо. Подобен процес протича и в повечето страни по света и централните банки се опитват да овладеят инфлацията. Такова рязко покачване на лихвите е пагубно за задлъжнелите икономики, тъй като както правителствата, така и компаниите трябва да заемат все повече и повече, за да рефинансират своите заеми.

В резултат на това властите нямат добри решения. Ако те спрат да повишават лихвите, инфлацията ще излезе извън контрол и все повече ще унищожава спестяванията, и ще лиши банките от източник на задължения. Освен това вече става все по-трудно да се намерят купувачи за новия дълг, дори и в държавен дълг, защото никой наистина не иска да инвестира пари с отрицателна лихва. Ако това увеличение продължи, това неминуемо ще доведе до фалит на компаниите, които не успевят да рефинансират своя дълг. А на теория, това касае и някои страни“.

Но най-фрапиращото е, че въпреки обективната картина, всички дотолкова са свикнали с подобно предфалитно състояние на паразитната икономика, че така наречените финансови експерти не се страхуват от един колапс и вярват, че всичко ще се нареди.

И точно това констатират с изненада авторите на "Експерт":

„Едно десетилетие и половина на наводняването на икономиката с пари изглежда напълно успокои икономистите и финансистите. Експерти, анкетирани от "Експерт", оценяват състоянието на обременената с дългове световна икономика на нивп около 6-7 по 10-степенна скала, където 1 е отсъствието на вероятност от неизпълнение на задълженията, а 10 е незабавното неизпълнение на задълженията на една от страните.

Според Денис Ракша, главен изпълнителен директор на експертната консултантска компания Neocon, сега няма никаква дългова криза, и състоянието на публичните финанси на САЩ и Европа остава стабилно, въпреки местните проблеми. „Ако говорим за някаква условна Аржентина, тогава да, бих допуснал възможността за фалит. Но западните страни няма да го позволят, те имат всички инструменти и възможности за това“, отбеляза експертът.

Според Ракша проблемът с нарастването на дълговете на Запад този път ще бъде решен по същия начин, както винаги. „Да, САЩ и Великобритания, както и преди, не могат да изплатят напълно своите държавни дългове, но никой не очаква това от тях. Основното за инвеститорите е, че те внимателно обслужват този дълг. Да, този държавен дълг стана по-труден за обслужване поради нарастващите лихви, но Фед, Банката на Англия, ЕЦБ могат да емитират толкова пари, колкото им трябват. И проблемът ще бъде решен”, сигурен е Ракша ... Другите експерти разчитат на доста благоприятните прогнози на МВФ, който вярва, че относителният дълг към БВП ще намалее поради растежа на БВП и на базата на минали икономически статистики.

Тоест, либералните икономисти цинично очакват, че останалият свят ще продължи да "обслужва дълга" на англосаксонците, като им позволява да живеят за сметка на другите страни.

Освен това западните страни намериха начин да изгорят част от своя дълг, чрез ускоряването на инфлацията.

„Може да изглежда парадоксално, че най-високата глобална инфлация сега е благодат за света, тъй като позволява обезценяването на огромните натрупани дългове. Изглежда, че всички "длъжници" ще се движат в този дух и това касае както развитите, така и развиващите се страни. Дори тези, които сега обявяват борба с инфлацията като САЩ и Англия, не са готови да се борят с нея докрай и те ще се опитат да поддържат лихвите на ниво, при което да не се случват масовите фалити, и ще наливат пари във всички повече или по-малко сериозни проблеми. Това означава много години на висока инфлация и най-вероятно на една икономическа стагнация.

Това означава, че инфлацията, която повиши цените, включително на храните, е била изкуствено създадена от бенефициентите на доларовата система и в резултат на това бедните ще страдат и ще умират поради високата цена на продуктите, но дълговете в тази глобална финансова пирамида леко ще намалеят. По йезуитски цинично и нечовешки лукаво.
Не това не означава, че този трик все пак ще спаси паразитната финансова система от фалит:

„Какво друго може да се обърка? Всъщност много неща. Увеличението на ставките по лихвите вече е много рязко и във всеки момент някоя финансова институция може да се изправи пред факта, че спешно се нуждае от пари и да започне да продава държавни облигации на всяка цена. Ако няколко големи играчи спешно се нуждаят от пари, това означава катастрофа за дълговия пазар и гарантирано излизане на правителството и централната банка с допълнителна капитализация. Всъщност вече има примери за това и в началото на октомври британските пенсионни фондове бяха заплашени с margin call (от англ. margin call е бързо уведомяване на търговеца от брокер, че сумата на средствата в по неговата сметка е достигнала критично ниво и сега тези пари не са достатъчни, за да гарантират вече отворени транзакции, както и за сключване на нови). Изглежда, че това са най-консервативните инвеститори в света, но искайки да се защитят напълно от намаляването на лихвите, те купуват деривати. Ако доходността на облигациите се повиши рязко, те са принудени да внесат гаранции върху дериватите и това трябва да стане незабавно. Английската централна банка успя да спре проблема само след като навлезе на пазара с покупки на публичен дълг.

Да, обслужването на държавния дълг при лихви от 3-4% или на корпоративния дълг при лихви от 0%, както е в Япония, изглежда лесно, но само ако всички купувачи не изчезнат от пазара изведнъж. Тогава започва масовата разпродажба, margin call, и капиталът на финансовите структури се топи за броени часове.

И нека апологетите на неолиберализма се смеят на тези прогнози (те говорят, че от десетилетия се говори за колапса на долара, но той е жив), но фактите упорито говорят за наближаващ колапс, който се забавя само от трикове на едрия капитал. Нека се смеят, но колкото по-спокойни са обезумелите, толкова по-вероятна е тяхната смърт. Или както казва един англосаксонец: ако Бог иска да накаже някого, първо го лишава от разум.

(Превод за "Труд NEWS" - Павел Павлов)

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Едуард Биров, zavtra.ru

Този уебсайт използва "бисквитки"