Протести в Краснодарска област заради липсата на електричество

Жители на Краснодар излязоха на протестен митинг заради енергийния колапс, който продължава вече четвърти ден в южната част на Русия във връзка с аварията в Ростовската атомна електроцентрала. На кадрите, публикувани от канала Baza, се вижда, че хората са блокирали улицата и скандират: „Дайте ни светлина!

В сградите, някои от които с 540 апартамента, няма светлина и вода по 12-15 часа на ден, въпреки факта, че температурата в Краснодар сега достига +39 градуса. Проблемът може да бъде решен, ако комуналните служби свържат резервен трансформатор. Жителите се оплакват, че "Краснодаренерго" не отговаря на техните искания. 

В един от кварталите на града прекъсванията на електрозахранването започнаха месец преди аварията в Ростовската атомна електроцентрала, отбелязва Baza.

Пристигналият заедно с полицията на мястото кмет на града Евгений Наумов предложи на протестиращите да го оковат за стълб. „Ще бъда с вас, докато светнат лампите. Можете да ме закопчаете с белезници на стълба“, каза той.

Мащабните проблеми с електроенергията в Южна Русия и полуостров Крим започнаха на 16 юли след повреда в Ростовската атомна електроцентрала (АЕЦ). Тогава автоматиката изключи един от енергоблоковете поради проблеми с турбогенератора на централата.

Ограниченията засегнаха Ростовска област, Крим, Дагестан, Краснодарски и Ставрополски територии, Кабардино-Балкария. Според  заместник-министъра на енергетиката Евгений Грабчак след аварията в атомната електроцентрала около 2,5 милиона души са останали без електричество в южните райони на Русия. Сред причините за случилото се заместник-министърът посочи недостатъчния обем на производство, необходимостта от увеличаване на потока от съседни региони и претоварване на мрежите.

Ростовската АЕЦ се намира близо до Волгодонск. Състои се от четири енергоблока. Това е най-голямата станция в южната част на страната, нейният капацитет е 4 гигавата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"