Протестиращи запалиха сградата на иранското консулство в иракския град Басра

Протестиращи запалиха сградата на иранското консулство в иракския град Басра, предаде Ройтерс. 

Гражданските протести, предизвикани от недоволството срещу корупцията и нивото на обществените услуги в Ирак, се засилиха в южната част на страната в петък, след като протестиращите разбиха и запалиха иранското консулство в Басра, а други участници в протестите за кратко взеха за заложници работници в близко петролно находище.

След петдневни, съпроводени с насилие демонстрации в Басра, в които бяха подпалени правителствени сгради, протестиращите се насочиха срещу иранското консулство, тъй като мнозина не одобряват иранското влияние в иракската политика.

Властите съобщиха, че консулството е било празно, когато тълпата е нахлула. Иракското външно министерство заяви, че нападението над консулството, за което дълбоко съжалява, няма нищо общо с исканията на протестиращите.

"Нападението на дипломатическите мисии е неприемливо и вредно за интересите на Ирак", заяви говорителят на министерството Ахмед Маджуб.

Иран обаче обвини Ирак, че не е успял да защити дипломатическата сграда, и заяви, че очаква Багдад "бързо да идентифицира и накаже нападателите", заяви пред журналисти Бахрам Касеми, говорител на Министерството на външните работи на Ислямска република Иран.

Посланикът на Ирак в Техеран по-късно бе извикан във външното министерство за да даде обяснение.

Няколко държави имат консулства в Басра, включително Съединените щати и Русия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"