Протестъри губят дело срещу „Труд“, плащат разноските

Провал на иск от адвокат Николай Хаджигенов

Решението на СГС не подлежи на обжалване

Софийският градски съд отхвърли жалба на група протестъри, почувствали се обидени и оклеветени от редакционен коментар на „Труд”. Статията е отреди близо 5 години, а искът е бил поддържан от адвокат Николай Хаджигенов.

Сега 9 от ищците са осъдени да платят по 205,71 лв. разноски на първата инстанция и 38,39 лв. държавна такса за втората, а общо всички 34 ищци - по 137,14 лв. адвокатски хонорар във въззивното производство. Решението е на II-а въззивен състав на СГС, то е окончателно и не подлежи на обжалване

Статията „Маршът на безсрамниците” с подзаглавие „Протестъри на повикване в защита на чужди корпоративни интереси и рекетьори на българския предприемач” излиза в сайта на „Труд” на 22 май 2017 г. В журналистическия материал от рубриката „Мнения” - много преди събитията от лятото на 2020 г., Отровното трио с участието на споменатия Хаджигенов, юмрука на Радев, блокади на Орлов мост и прочие, се прави анализ на подготвяния към онзи момент „Марш за справедливост”. Тези 34-ма души, участвали на следващия ден във въпросния марш, решили да съдят редакцията за обиди и клевети. Нито един от тях не е споменат поименно, а те се броят за „обидени и оклеветени” заради изрази от рода на „професионални протестъри”, „маргинални политически марионетки” и др.

Затова и заключението на съдиите гласи: „За да възникне отговорност за клевета или обида е необходимо да има фактически твърдения, които да изнасят позорящи за някого обстоятелства или да му е приписано извършване на престъпление или да се засягат честта и достойнството му.” И по-нататък: „Няма как да има клевета и обида без конкретен адресат, без съответните действия, в които те се изразяват, да засягат конкретно лице, като то следва да е посочено, или да има посочени данни, факти, белези, чрез които то да бъде разпознато по безсъмнен начин измежду други лица, дори при липса на посочено име”.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"