Проучване на “Тренд”: 91 на сто от българите искат поддържани пътища

Две трети смятат, че цените по старите договори трябва да се актуализират, за да завършат проектите

Недопустимо е да се бави плащането

Мнозинството от българите са категорични, че държавата спешно трябва да реши проблема с поддържането на пътищата.

Този отговор са дали 91 на сто от анкетираните в социологическо проучване на “Тренд”, изготвено по поръчка на Камарата на строителите в България. Осем от всеки 10 отговаряли на въпросите са категорични, че не е допустимо държавата да възлага строителство на различни обекти и да забавя тяхното плащане.

Две трети от запитаните над 1000 анкетирани на възраст над 18 години (67%) са били категорични, че държавата трябва да актуализира цените по старите договори, които вече са неизгодни за строителните компании заради поскъпването на строителните материали, енергоносителите, горивата и увеличените разходи за труд и обща инфлация, така че започнатите обществени обекти като пътища и водна инфраструктура да бъдат завършени. Повечето българи обаче не са чували, че липсата на адекватна индексация на старите контракти между държавата/общините и строителите ще доведе до незавършени обекти и връщане на европейски пари. По-възрастните анкетирани са по-наясно с проблема, докато младите българи на възраст от 18 до 29 години не са чували за последиците от липсата на индексация. 44 на сто е делът на тези, които са чували, че при липса на адекватна индексация на договорите от неизпълнение са застрашени жп, ВиК, пътни и много други обекти. 45% от своя страна не са чували за това.

Малко над половината от участвалите в допитването са на мнение, че строителният бранш е от тежко пострадалите вследствие на инфлацията и ръста на цените на материалите. Това мнение обаче не споделя всеки пети, а останалите близо 30 на сто нямат ясна позиция.

85 на сто от хората посочват, че се отнасят с уважение към професията на строителите.

Проучването е проведено в периода между 15 и 22 август 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю “лице в лице” с таблет сред 1007 души на възраст над 18 години.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Наталия Малчева

Този уебсайт използва "бисквитки"