Локдаун до Коледа предлага здравният министър

Колкото и да е подготвена една система, тя няма да издържи на такъв натиск. За мен най-важното е опазването на живота и на хората. Готов съм да поема всякаква отговорност. Не можем да си позволим да губим живота на лекари, учители, на възрастни и на млади хора. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерски съвет.

"Нужно е да предприемем нови мерки. Днес с експертите предложих на министър-председателя Бойко Борисов те да влязат в сила от петък, 27 ноември. Те ще бъдат обсъдени на Министерски съвет. Предложих удължаване на срока на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца - до 2021 година", съобщи проф. Ангелов.

„Второ – преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси. Трето – преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества. Четвърто – продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар-клубове. Пето – преустановяване на работата на заведенията за хранене и развлечение: ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове и др. Същите могат да работят само за доставки на храна по домовете. Шесто – преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, включително търговски и големи центрове от типа мол, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги. Седем – преустановява се провеждането и организирането на вътрешни и външни екскурзии. Няма ограничения в дейността на обществения транспорт", обясни здравният министър.

„Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е да се обединим отново в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим нашите сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и да е криза", призова проф. Ангелов. Според него няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

Здравният министър увери, че за Коледа ще се направи всичко възможно мерките да бъдат отслабени. Според него мерките трябва да дадат резултат най-рано след 8 дни. Очакванията на здравните власти са за подобрение на обстановката в рамките на 2 седмици.

Здравният министър беше категоричен, че КПП-та в областните градове няма да има. „Тази мярка е доказала своята неефективност във времето, особено при дифузно разпространение на болестта”, обясни проф. Ангелов.

В началото на срещата главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде разяснения във връзка с епидемичната обстановка в страната и Европа. "Регистрираната заболеваемост в България за изминалата седмица са докладвани 23 659 случая, което е нарастване на седмичния брой заболели, спрямо предходната седмица, със 102,07 %. 14-дневната заболяемост в България я нарежда на 11 място сред страните в ЕС и Европейското икономическо пространство с рекордната до момента заболяемост от 666,5 на 100 000. На регионално ниво имаме значителни различия. Продължава ръстът при лицата, приети за болнично лечение, като ежемесечно техният брой нараства с между 20 и 40 %. Нараства броят и на лицата, които се нуждаят от интензивно лечение, като към момента техният брой е 6,4 % от хоспитализираните и непрекъснато расте", каза Кунчев.

„По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 23.11, 14-дневната заболеваемост от коронавирус вече надхвърля 250 на 100 000 в 86 % от държавите в ЕС и Европейското икономическо пространство. Има само 4 страни, които са изключение и са под тази цифра: Норвегия, Ирландия, Исландия и Финландия. Броят на заразените лица за този 14-дневен период в ЕС е 2 милиона 842 649 лица, а броят на починалите за същия период е 49 264“, допълни той.

Над 2000 са болните колеги като 30% от тях са лекари, а 32% са медицинските сестри, съобщи и шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. 2216 души от болните са в София, от които 262-ма са в реанимации, посочи той. Имаме изключително натоварен график. От 1 до 22 ноември са прегледани над 4400 пациенти в триажа на болницата, заяви още Балтов.

"За въоръжените сили ВМА беше една от първите болници в борбата с пандемията. Пет болници са на подчинение и спазват заповедта на министъра за разкриване на легла. Към този момент 218 броя легла са заети. Има изключително голям натиск върху нашите лечебни заведения, както и върху всички в системата на здравеопазването. Четирима колеги са се заразили още веднъж в интервал между 5 и 8 месеца, каза проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА.

"При двама се развива при тежка клинична картина, при другите двама има значително по-леки симптоми. В рамките на въоръжените сили беше създадена система за оповестяване от 4 стъпки. Всичко това се определя в зависимост от броя на заразените лица и процента на карантинираните военни. Системата съществува повече от месец и към този момент имаме десеткратно намаление на заразяването, регистрирани от военно-медицинската служба", допълни той.

"Александровска болница не прави изключение от другите. При нас 5 клиники са ситуирани на друго място, така че да има възможност да се приемат болни с COVID-19, каза шефът на болницата д-р Борис Богов. "Общият брой на заетите легла са 184 с възможност това да стане още 120, но няма персонал, който да обслужва тези легла, допълни той. Колегите не са си тръгвали от месец от отделенията, апелирам и стажант-лекари и студенти 5 курс да заповядат в отделенията за COVID-19, посочи още шефът на Александровска болница.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"