Проф. Божидар Димитров пред "Труд" за обвиненията на новия орган „Антикорупция“: Политическият елит се страхува от мен

Дилър на културни ценности дари 20 хиляди лв. за каталог

Очевидно новият орган „Антикорупция“ се напъва, защото трябва да отбележи червени точки. Но не се сеща, че като директор за 20 години можех да дам много повече поръчки на моите роднини. А те – само две книжки, като за едната няма проблеми.

Това коментира пред "Труд" проф. Божидар Димитров:

Историята за тези около 20 хил. лв. е малко шпионска. Няколко дни преди този договор в 1 ч. след полунощ ми се обади тогавашният ръководител в ДАНС на звеното за културно-историческото наследство. Той ме помоли да отворя музея, за да приберем на сигурно място богата колекция на един дилър на културни ценности. Като отидох, видях, че бизнесменът – строителен предприемач на име Добромир Петров, който преди това бе идвал да регистрираме колекцията, но поради новия закон не можахме. И той повече не се появи. Колекцията му се състоеше от около 150 антични съда, повече от половината бяха стъкло – много редки. В момента на конфискацията каза, че иска да ги направи дарение на музея. Дори попита дали може да отделя за колекцията му една заличка като тези на Боян Радев и на посланик Станчов и да издам каталог за нея. Съгласих се, но казах че такъв каталог струва около 20 000 лева, но такива пари не са предвидени в бюджета на музея. И той наистина дари 20 000 лева. За съжаление ги е внесъл в касата на музея. Гледах това да стане бързо, за да не се откаже. Потърсих фирма на близки хора, които да го направят бързо, иначе при редовна фирма, държавна срокът е 3-6 месеца. След това лицето изчезна. На телефона, който ми даде, отговаряше жена му. И досега е така.

Сумата е колосална, още малко ми трябва и ще си купя ЧЕЗ. Това не са държавни пари, тогава щеше да има конфликт на интереси. Ако беше останала в музея, тази сума ,нямаше да може да се използва за нищо друго. Защото е дарение и е под условие – да се издаде каталог. Естествено, че целта с това нещо е да ме ударят мен и това, което правя. Четете Марк Твен и великолепния му разказ „Кандидат за губернатор“. Преча на целия политически елит с предложението си за президентска република.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"