Проф. Владимир Чуков: Битката между турската държава и ПКК никога не е спирала

Атентатът в Анкара целеше удар по гордостта на Турция

Битката между турската държава и ПКК никога не е спирала. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков за Bulgaria ON AIR по повод терористичния акт в Анкара, при който загинаха трима души.

„Това е чист терористичен акт. Видяхме всички на клипчето, че двама въоръжени слязоха от едно отвлечено такси с автоматични пушки и започнаха да избиват хора. Това си е чист терористичен акт. Това са хора, които излизаха от работа, хора на смяна в тази важна за турската военна промишленост фирма. Няма съмнение в естеството на акта”, каза още той.

По отношение на значението на атакуваната компания, проф. Чуков отбеляза, че там се произвеждат най-известните дронове "Байрактар", добавяйки, че "това е гордостта на турската военна промишленост".

Владимир Чуков допълни още, че само миналата година износът на дронове е бил за над 10 милиарда долара и това са някъде около 80% от износа.

Според него атаката е целяла да "удари гордостта" на Турция, като същевременно е избран много интересен чувствителен момент — моментът на срещата между Путин и Ердоган.

Отношението на властите в Турция към кюрдската общност също е ключово за разбирането на терористичния акт. Проф. Чуков коментира, че може би трябва да се фокусираме върху няколко компонента относно причините за насилието, включително "историческия лидер на ПКК".

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"