Проф. Георги Рачев: На първолаците ще им е хладничко, но поне няма да ги вали в първия учебен ден

„На първолаците ще им е хладничко, но поне няма да ги вали в първия учебен ден". Това коментира в ефира на bTV климатологът Георги Рачев.

„Преди два дни дадох прогноза за първолаците, че ще им е топло и слънчево. Сега прогнозата се свита. Много е тежко да правиш прогноза за 10-12 дни, и то за септември“, посочи той.

"Сутринта има вероятност температурите в София и Плевен да са под 10 градуса. На обед ще стане 21-22 градуса. Ще бъде хладно на фона на топлото време“, допълни проф. Рачев.

По думите му още в неделя температурите в София ще слязат под 10 градуса, а максималната тогава ще бъде 17. В Пловдив обаче температурите ще стигат 20 градуса.

"Първата деседневка на септември завършва с 4,5 градуса над нормата, но това няма да продължи вечно – въпреки че казах, че това е най-топлото лято, откакто се водят наблюдения, и вероятно ще бъде и най-топлата година – според Световната метеорологична организация и „Коперник“, каза Рачев.

"Това ще е студеният период. Започва една седмица с нормално, малко хладно време. През третото десетдневие на септември ще бъде малко по-топло", коментира експертът.

"На 22 септември настъпва астрономическата есен, а метеорологично все още сме с едното крачета в лятото, а с другото в есента", посочи още той.

Днес у нас ще вали в Западна България, а утре – в Източна България. В Западните Балкани ще има изключително големи валежи.

„В момента трябваше да вали в София, прекапва обаче само в Кюстендил до този момент. Това означава, че центърът на ниско атмосферно налягане се придвижва бавно и мъчително - и да вали, да вали, да вали. Колкото по-бързо се изнесе, толкова по-малко ще бъдат и валежите“, обясни проф. Георги Рачев

Проф. Рачев обясни, че заради преминаващ студен фронт е обявен червен код за опасно време в Гърция. "Там ги очакват много валежи, ще бъдат доста", допълни климатологът.

По думите му обаче тези валежи едва ли ще помогнат за безводието.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"