Проф. д-р Здравко Каменов: Една трета от хората със захарна болест развиват диабетна ретинопатия

Заболяването е сред най-честите причини за слепота

Ранното откриване може да предотврати 95% от увреждането на зрението

Според водещи експерти в областта на офталмологията и ендокринологията в Европа катарактата, възрастово обусловената макулна дегенерация, глаукомата и диабетният макулен едем са основните очни заболявания, водещи до намаляване на зрението и слепота, особено сред хората на 50 и повече години.

По време на семинар на тема „Каква е цената на зрителните нарушения и как да я намалим?“, организиран от Българската асоциация по фармакоикономика, проф. д-р Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология на Александровска болница, посочи, че диабетната ретинопатия е водеща причина за умерено до тежко зрително увреждане и слепота, и намаляване качеството на живот сред хората с диабет по света.

„Човечеството е преминало през много цивилизации. В момента ние сме в цивилизацията на затлъстяването и захарния диабет – казва проф. Каменов. - Диабетът е едно от четирите приоритетни незаразни социално значими заболявания, към намаляването на щетите от които се е насочила световната общност. (Другите три са сърдечно-съдовите, злокачествените новообразувания и хроничните болести на дихателната система, вкл. туберкулозата – б. а.) Те имат общи коригируеми рискови фактори. Затлъстяването стои в основата на всички останали социално значими заболявания.“ 
В резолюция на Европейския парламент от 23 ноември 2022 г. се казва, че над 95% от хората с диабет тип 2 имат рискови фактори като наднормено тегло, тютюнопушене, ниска физическа активност, нездравословен хранителен режим. Болестта става все по-разпространена сред децата и младите хора.

„Това е много сериозен проблем, защото диабет тип 1 и тип 2 оказват отрицателно въздействие върху очакваната продължителност на живота – казва проф. Каменов. - Диабетът се смята за четвъртата водеща причина за смърт в Европа. Има лечение, но засега не съществува излекуване на болестта. Хора от всички възрасти и слоеве на обществото могат да бъдат засегнати. Захарният диабет е причина за много здравни усложнения, като една трета от хората, живеещи с болестта, развиват диабетна ретинопатия. Друга трета страдат от сърдечно-съдови заболявания. Четири пети от бъбречните заболявания в краен стадий се срещат при хора с тип 2. Захарният диабет е причина за ранна смъртност, слепота, ампутации, сърдечна недостатъчност.“

По данни на Световната диабетна федерация от 2021 г. 10,5% от населението между 20 и 79 години има захарен диабет. Това са 537 милиона души. Като прибавим и хората с предиабет, се получават 27,3% от възрастното население на Земята, което е с кръвна захар извън нормата. Един от трима човека е с недиагностициран диабет, но фактът, че не знае за болестта си, не спира усложненията. Те могат да бъдат остри, животозастрашаващи, като хипогликемична кома и диабетна кетоацидоза. Но има и макросъдови, които могат да доведат до инфаркт, мозъчен инсулт, ампутация, както и микросъдови, водещи до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и ампутации.

Усложненията започват доста по-рано – не когато се диагностицира захарният диабет, а още в етапа на инсулиновата резистентност, на метаболитния синдром, предиабета. Когато се установи диабет тип 2, обикновено има вече 30% усложнения, при предиабет – 10%. Колкото по-некомпенсиран е диабетът, толкова повече се увеличава честотата на микросъдовите и макросъдовите усложнения.

„Диабетната ретинопатия е сериозно усложнение на диабета и може да причини увреждане на зрението, пролиферация на нови съдове на ретината, причиняващи кръвоизливи и отлепването й, оток на макулата, засягащ централното зрение, и слепота – изброява проф. Каменов. - Диабетната ретинопатия е една от най-честите причини за необратима загуба на зрение в световен мащаб. По-честа е при лош контрол на кръвната захар, артериалното налягане и липидите. Ранното й откриване може да доведе до навременното й лечение, което да предотврати 95% от увреждането на зрението и слепотата. В такъв смисъл въвеждането на скрининг за диабетна ретинопатия би бил от огромна полза.“

Превенцията на диабетната ретинопатия и загубата на зрение започва с профилактика на самия захарен диабет тип 2, което е равно на борба със затлъстяването. Тя включва скрининг на рисковите групи и промяна в начина на живот – не само хранене и физическа активност, а и контрол на стреса, на съня.

„За последното голяма роля имат екраните на мобилните устройства – казва проф. Каменов. - Ако например четете електронна книга вечерта, отлагате секрецията на хормона мелатонин, който е свързан с циркадните ритми на съня, и по-трудно ще заспите. Ако четете хартиена книга, това няма да се случи. Децата, които гледат 1 час по-дълго екраните, имат 14% по-висок риск от затлъстяване. Тези, които спят 1 час по-малко, имат 20% по-висок риск от затлъстяване. А именно то е в основата на социално значимите заболявания.“

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"