Проф. д-р Красимир Минкин: При една четвърт от епилепсиите лекарствата не помагат

Устройство за стимулация на вегетативната нервна система редуцира пристъпите

В момента в България са имплантирани 25 пациенти

Епилепсията засяга 1% от населението на планетата. Това сравнително често срещано неврологично заболяване може да се дължи на увреждане на мозъка или семейна обремененост, но понякога причината не е известна. Пристъпите нарушават качеството на живот на болния и неговото семейство и могат да бъдат животозастрашаващи, когато са свързани с травматични падания.

За съжаление при около 30% от заболелите се наблюдава медикаментозно-резистентна епилепсия, която е сериозен проблем за овладяването на пристъпите. Асоциацията на родители на деца с епилепсия и Портал на пациента, с подкрепата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, стартират информационна кампания за резистентна епилепсия „След хапчето“. Тя включва интервюта и видеа със специалисти, както и с пациенти и близките им, които ще се разпространяват в социалните мрежи и българските здравни информационни сайтове.

„Има епилепсии, които се лекуват лесно с един антиепилептичен медикамент, т.е. дава се едно лекарство и пациентът няма нито един пристъп след това. Има пациенти, които се лекуват трудно. Ако първият медикамент не действа, може да се опитат втори, трети, като вероятността за успех намалява значително с всеки следващ медикамент. Това, което искам да подчертая, е, че 1/4 от епилепсиите са медикаментозно-резистентни и колкото и да се опитват лекарства, не може да се помогне. При тези пациенти се осъществяват изследвания с цел преценка на възможността за хирургично лечение, при което да се отстрани епилептогенната зона – зоната от мозъчната кора, която поражда пристъпите. Ако не може да се предложи и хирургично лечение, тогава вече се търсят други варианти като вагусовата стимулация“, обяснява неврохирургът проф. Красимир Минкин от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Nervus vagus e нерв, разположен в шийната област. Той е смесен нерв, като 80% от влакната провеждат сетивна информация, а останалите 20% носят моторна информация. Устройството за стимулация на вегетативната нервна система (вагусов-нерв стимулатор - ВНС) работи подобно на сърдечния пейсмейкър и се имплантира под лявата ключица. Възстановяването протича бързо, а процедурата е безболезнена.  Пристъпите обикновено се редуцират с 20-50%.

При имплантиране на ВНС при епилепсия се цели да се намалят абнормните импулси, които генерират епилептичните пристъпи. Стимулаторът се употребява в света от много години. У нас се прилага за първи път през 2013 г., когато влиза в списъка на НЗОК за приложение при деца. В момента в България са имплантирани 25 пациенти. Преди три години ВНС е реимбурсиран от Здравната каса и при възрастни пациенти. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"