Проф. д-р Нели Корсун, вирусолог: Все още няма изолирани случаи на грип

Очакванията са заболеваемостта да е на нивата от преди ковид пандемията

Пикът на грипната вълна се прогнозира за края на януари

Между 10 и 12 на сто от хората у нас предстои да се разболеят от грип през този сезон, прогнозират специалисти. В повечето случаи инфекцията отшумява за една седмица, но е възможно при някои хора да се получат усложнения, най-тежкото от които е пневмония.

В рисковата група за усложнения след грип попадат възрастните хора на и над 65 години, бременните, децата под 5 години, хората с отслабен имунитет и с хронични заболявания – бронхо-белодробни, сърдечно-съдови, бъбречни, чернодробни, неврологични, диабет, онкологични, болести на кръвта, предупреждава проф. д-р Нели Корсун, завеждащ референтната лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" в Националния център по заразни и паразитни болести. Тя заяви на специална пресконференция, организирана от Българския лекарски съюз, неправителствения сектор и българските здравни власти, че все още няма изолирани случаи на грип у нас. Слабо е разпространението им и в европейските страни. Към момента най-честите вирусни инфекции са в следствие на ковид. Въз основа на наблюденията в Австралия и Нова Зеландия, където грипната епидемия сега приключва, може да се направи прогноза, че заболеваемостта в Европа ще е на нивата от преди ковид пандемията.

„През сезона 2022/2023 г., след отпадането на противоепидемичните мерки за ковид, грипът се завърна, така че последните два епидемични сезона имахме висока активност, сходна с тази в предпандемичните сезони – казва проф. Корсун. - В настоящия момент не е възможно да се прогнозира колко тежък ще бъде предстоящият грипен сезон и кой тип грипни вируси ще доминира. Вероятно ще циркулират вируси, които са сходни с тези, които са включени в състава на противогрипните ваксини.“

Ваксините трябва да се поставят ежегодно, тъй като всеки сезон те са с различен състав, поради постоянно променящите се грипни вируси. Този състав се определя от Световната здравна организация в края на февруари за страните от Северното полукълбо и през септември за тези от Южното полукълбо. Това става въз основа на много задълбочен анализ на циркулацията на грипните вируси до момента и на прогноза кои вируси е възможно да циркулират през следващия грипен сезон. Тази година е променен само един компонент и ваксините включват следните щамове: грипни вируси тип А – Victoria и Thailand, и тип Б – Austria и Phuket.

Първите случаи на грип традиционно се регистрират у нас през ноември, настъплението му е през декември, а пикът – от средата до края на януари, в някои сезони – и през февруари. За изработването на напрегнат имунитет след поставянето на ваксина са необходими 2-3 седмици, затова сега е най-подходящият момент тя да бъде поставена. През ноември и дори до края на декември също е възможно, но тогава има опасност грипните вируси вече да циркулират и човек да се зарази преди организмът му да е придобил надеждна защита. Проф. Корсун апелира хората от рисковите групи, особено тези над 65 години, за които държавата осигурява безплатни ваксини, да планират посещение при личните лекари, за да получат ваксинация. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"