Проф. Кантарджиев: До момента имаме едно плавно покачване на случаите на коронавирус благодарение на противоепидемичните мерки

До момента имаме едно плавно покачване на случаите на коронавирус благодарение на противоепидемичните мерки. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.

„До момента с днешна дата имаме едно плавно покачване. Не стръмното покачване, което беше октомври и ноември и което постави системата на здравеопазването пред много проблеми. Сега покачването е бавно и то благодарение на противоепидемичните мерки, които хората узряха и голяма част спазват. В момента проблемът в нашата страна е разпространението на този нов британски вариант“, обясни той.

„96 % от циркулиращите вируси са британски в Кюстендил. В област Бургас е 82 %. Британският измества досегашният и той е доста по-заразен. Не е по-смъртоносен, лечението е горе-долу със същите медикаменти, с които и досега и най-важното ваксините го покриват“, подчерта Кантарджиев. Той добави, че медицинската общност в Европа се притеснява да не се допусне разпространението на възникналия втори нигерийски щам. „Този още го няма в нашата страна. Има го в някои държави от Европа, единични случаи – Великобритания, Франция и Нидерландия. Доказа се, че с ваксините, с които се ваксинираме европейците, предпазват от стария вариант, в много висока британския, латиноамериканския и южноафриканския“, каза още Кантарджиев. Той добави, че нигерийския щам няма това голямо разпространение, което има британският, африканският и бразилският.

„Основната причина за бързото почервеняване на картата е, че тръгна много бурно британския по-заразен щам. Не е от училищата“, обясни той. Кантарджиев подчерта, че е хубаво хората се замислят за собственото си здраве и да не се събират по много.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"