Проф. Кантарджиев: Наблюдавахме една мутация на британския вариант на коронавируса при две жени в Северна България

При две жени в Северна България с британския вариант на коронавируса наблюдавахме една мутация в спайк протеина на шипчето, в началото на който са заменени аминокиселини. Обърнахме се веднага към Института на молекулярна биология към БАН да ги секвенираме. Това е щам под внимание, но не очакваме да доведе до това, което притеснява света - нужда от ваксина или от ново лечение. Това заяви директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в МС.

"Има една група от новопоявили се варианти на коронавируса и това са вариантите на притеснение - това са варианти, които притесняват световните здравни власти и това е квалификация на Центъра по контрол на заболяванията в Стокхолм. Такива са британския, бразилския, южноафриканския и нигерийския. При тези нови варианти, които някои имат много малко разпространение, но други, като британския, заляха и вече са повече от 99% в нашата страна, има някои промени, които променят щама, променят неговата проява като заболяване, променя се възрастта на засегнатите, променят се някои елементи от клиничната картина - това са щамовете, будещи притеснение. Втората група са варианти, които се появават и се изследват. Такива са френският вариант, който преди три седмици, в една болница, която работи чрез метод за генетично доказване чрез PCR, при седем много възрастни и много тежко болни пациенти не можеше да бъде доказан", обясни Кантарджиев.

"Що се отнася до чешкия и румънския вариант не е имало съобщения от официални институции, а от хора, които иската да добият известност в "Туитър", заяви Кантарджиев, според когото в румънския вариант засега няма данни за нещо, което да ни тревожи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"