Проф. Михаил Константинов с прогноза пред “Труд news”: Реалистична е само една коалиция след изборите

ППДБ и “Възраждане” в битка за втора политическа сила

БСП, ИТН и Ново начало с по 20 депутати

Седем партии към момента влизат в 51-ото Народно събрание, съобщи пред “Труд news” математикът професор Михаил Константинов. Той обясни, че според данните от последните социологически поучвания ГЕРБ се очертава да имат 70 депутати. Засега силите на “Възраждане” и ППДБ са изравнени. Двете формации са в битка за втора политическа сила силите им стигат за по 44 депутати.

Алиансът за права и свободи на Ахмед Доган все още води пред Коалиция “ДПС-Ново начало”. Според проф. Константинов първите могат да вкарат 22 депутати, а Ново начало - 20. Математикът смята, че до изборите съотношението най-вероятно ще се промени в полза на коалицията около Делян Пеевски.

По 20 депутати се очертава да вкарат също БСП и ИТН, пресметна проф. Константинов.

Той подчерта, че ако влязат тези седем формации, математически са възможни различни конфигурации за формиране на правителство, но практически само една от тях е възможна реално да се състои. И това е коалиция между ГЕРБ, ППДБ и ДПС-Ново начало.

“Политиката е география плюс математика, а когато се водят войни съвсем близо до теб, тогава единствено геополитиката е определяща при съставяне на правителство”, подчерта математикът.

В последния работен ден на миналата седмица излязоха и данни на социологическата агенция “Маркет Линкс”, според които в парламента ще влязат шест партии. Проучването бе финансирано от БТВ. Според данните ГЕРБ-СДС водят с 23.1%. За второто място битката е между ППДБ и “Възраждане”, съответно с 14.1% и 13.3%.

И двете крила на ДПС биха били част от новия парламент - както коалицията около Ахмед Доган “Алианс за права и свободи” изпреварва с резултат от 8.4% на 6.4% Новото начало.

Според агенция “Маркет Линкс” БСП получава 5.3% подкрепа, а ИТН с 3.4% на този етап изпада от НС.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"