Проф. Пенка Петрова: Възможно е февруари да има пета вълна заради Омикрон

Новозаразените спаднаха двойно, спрямо пика на разпространението на COVID-19. Това каза за Нова телевизия проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

„Специалистите обаче говорят за така наречената четвърта плюс вълна или възможността да се появи пета такава към февруари месец, заради появата на Омикрон. Вероятно новия щам е вече у нас, но не сме го открили. В съседна Гърция има регистрирани 10 случая на Омикрон. Ще се появи много скоро и у нас. Той е много по-заразен, около 50 на сто, спрямо Делта варианта и заобикаля ваксините. Възрастното население и тези, които работят с болни от коронавирус, ще трябва да поставят бустерна доза от ваксината”, каза още проф. Пенка Петрова

„Вируса мутира случайно. Стратегията е да заразява повече и да не причинява смърт. Първите варианти на коронавируса затова изчезнаха толкова бързо, защото са били изключително смъртоносни. Твърде дълго се задържа вируса сред нас, за да смятаме, че някога би могъл да изчезне. Вероятно ще стане като грипа и всеки сезон ще се налага реваксинация”, допълни тя.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"