Проф. Пенка Петрова: Регистрираните случаи на маймунска шарка не трябва да ни обезпокояват

Регистрираните случаи на маймунска шарка не трябва да ни обезпокояват. Това каза за БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология при БАН и уточни, че няма опасност да се повтори пандемия подобна на Covid-19.

"Няма нищо общо между развитието на едната и другата епидемия, ако може изобщо да се нарече епидемия. Такъв ограничен брой случаи не може да се нарече епидемия. На това заболяване трябва да гледаме като на шарките в нашето детство, които са неизбежни – човек се заразява и се излекува след време", добави проф. Пенка Петрова.

Тя допълни, че вирусът на маймунската шарка и този на вариолата много си приличат, тъй като са от едно семейство - поксвируси, затова ваксината срещу едра шарка напълно предпазва от маймунската шарка.

"За съжаление, тази ваксина вече се прилага в света от 1980 г., когато вариолата се счита за изкоренено заболяване", добави проф. Петрова.

По думите й, по-застрашени са младите хора, тъй като не са имунизирани.

По отношение на Covid-19 и евентуална нова пандемична вълна, проф. Пенка Петрова апелира ваксинацията срещу вируса да бъде засилена през есенния сезон.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"