Проф. Рачев: Захлаждането, което се усеща от няколко дни, е срaвнително слабо

„Захлаждането, което се усеща от няколко дни, е срaвнително слабо в България. Днес ще вали над почти цялата страна и особено по Черномоското крайбрежие".

Това коментира в ефира на bTV климатолгът професор Георги Рачев, който се намира на няколко хиляди километра от България. Той е в средата на Северно море, на път за Шотландия, а оттам ще продължи за Исландия.

Професорът пътува с круизен кораб с дължина от 333 метра.

„Тук започва да захладнява. В Исландия ни очаква мрачно и дъждовно време“, сподели проф. Рачев.

"Температурите в България ще останат доста високи. Те ще бъдат в рамките на 25 - 30 градуса, а района на Сандански може би ще надминат и 31-32 градуса“, обясни той.

„Валежите в България ще бъдат днес много съществени навътре в черноморското крайбрежие. На места те ще надхвърлят и 100 метра. Тази валежна зона може да остане приблизително до неделя. Успокоение на времето там няма да има и през следващата седмица - след 3 септември то ще остане доста смутно, особено в следобедните часове“, обясни климатологът.

Той посочи, че голямо количество валежи падат край Калиакра и Тюленово и до неделя там вероятно ще бъдат натрупани над 50-80 литра на квадратен метър.

Днес и утре валежите ще бъдат над цялата страна, които до известна степен ще допринесат за преодоляване на засушаването у нас.

От неделя температурите отново ще започнат да се повишават и ще бъдат между 27 и 31 градуса.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"