Проф. Чуков: Израелците нямат сили за наземна операция в Ливан

„Днес сутринта имаше положителни сигнали, че от бюрото на Нетаняху са склонни да дадат зелена светлина на някакво споразумение, тъй като натискът от страна на Щатите и на Франция този път е много голям, но се оказа, че до обяд всичко това се разсеело“.

Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков по Euronews Bulgaria за събитията в Близкия изток. В опит да деескалират напрежението няколко държави предложиха 21-дневно примирие на Израел и групировката „Хизбула“.

„Буквално може би за един ден Израел са ликвидирали някъде между 5% и 10% от кадровия, личния състав на „Хизбула“ – тези, които командват установките, тези, които стрелят. Нещо, което е безпрецедентно“, коментира анализаторът, но добави, че израелците нямат сили за сухопътна операция в Ливан:

„Израелската армия започна симулативни тренировки на няколко километри от границата, вече за наземна операция, но се оказа, че нямат сила за наземна операция. Те не могат да направят това, което направиха в 2006-а година“, каза проф. Чуков.

„Натискът, който се оказва от американска страна върху Нетаняху, просто няма как да го пречупи. Моята теза винаги е била следната – че не Щатите влияят върху Израел, а по-скоро Израел влия върху Щатите“, смята анализаторът.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"