Проф. Чуков: Не е ясно откъде е изстреляна ракетата, убила Исмаил Хания

Моментът и мястото на атаката са много добре подбрани от израелците

Не е ясно откъде е изстреляна ракетата, която уби лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания. Това каза в студиото на bTV Новините арабистът проф. Владимир Чуков.

„В началото ситуацията изглеждаше отчайваща – две убийства в рамките на 12 часа. Естествено, трябва ще да кажем, че ситуацията в Близкия изток отива към пълен хаос. По-късно обаче, когато събитията се уталожиха, се чуха изказвания, които върнаха неща в изходна позиция“, поясни той.

Арабистът припомни, че след убийството на генерал Мохамад Реза Захеди в Дамаск са минали 15 дни преди иранците да решат, как да отговорят на удара на израелците. Според него ситуацията в момента е същата и ще отнеме време преди да се предприеме ответен удар.

„Сега ситуацията обаче е малко по-различна, защото е убит лидер номер едно в „Хамас“ и лидер номер две в „Хизбула“. Мисля, че проблемът тук не е в тези две фигури, защото Исмаил Хания е по-скоро лицето на дипломацията“, каза още проф. Чуков.   

Според него моментът за това покушение, начинът му на реализацията и мястото на атаката са много добре подбрани от израелците.

Той посочи още, че с тази акция Израел е сложил „прът в колелата“ на Иран, защото новият ирански президент е обещал да отвори страната към света, а започването на една широкомащабна война в района ще провали тези негови намерения.

„Това, което е много впечатляващо в тази акция е, че стана дума за ликвидирането на един човек в 2,00 часа през нощта – той си е влязъл в спалнята и си е легнал в леглото, а ракетата е била изстреляна директно към неговото тяло. Генералният секретар на „Ислямски джихад“, който е бил в съседната стая, е останал невредим“, коментира още той.

Според него мишената е била точно Исмаил Хания. Той посочи, че „Хамас“ е основната цел на Израел след атаката на групировката на 7 октомври 2023 г. въпреки това властите в Тел Авив никога не биха поели вината за това покушение, смята арабистът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"