Пръскат Варна против комари и кестенови молци

Калинките и сирфидните мухи ще изчезнат до средата на юли, успокои експерт

Започна обработката на паркове и дерета във Варна против комари, съобщи д-р Антоанета Тончева, управител на общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация". До 2 юли рано сутрин ще бъдат напръскани с топъл аерозол Морската градина и парковете във Владислав Варненчик, Младост, Възраждане и Елин Пелин, е деретата ще се третират със същия биоцид от 5 до 9 юли.

Паралелно по указание на Областната дирекция за безопасност на храните ще се проведе и първа обработка на дърветата против кестенов молец. Екипите ще работят след 22 ч, когато няма сериозен трафик. До 30 юни с предназначения за битова употреба биоцид "Димилин" ще бъдат третирани ниските клони на кестеновите дървета и площите под тях в Аспарухово, Галата, Чайка, Одесос, Владислав Варненчик и Младост. Ще се използва генератор за студен аерозол, монтиран върху пикап със светлинна сигнализация, уточни д-р Тончева.     

Според нея нашествието на калинки и сирфидни мухи, което от седмица тормози варненци и гостите на града, ще отшуми естествено до средата на юли. Насекомите се хранят с вредните листни въшки. Те не са опасни за хората, затова няма да бъдат изтребвани с препарати.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"