Пускат публика на игрите в Токио

Олимпийските игри в Токио ще се проведат пред публика, решиха организаторите. Присъствието на зрители по трибуни дълго бе разисквано, в продължение на месеци от организационния комитет, властите в Япония и медицински специалисти, като домакините още през април се отказаха от възможността най-голямото спортно събитие в света да бъде посетено от чуждестранни фенове заради опасността от разпространение на COVID-19. В крайна сметка бе решено но трибуните на спортните обекти да има публика, но не повече от половината от капацитета им, а където съоръженията са по-големи – не повече от 10 000 души.

С този ход организаторите се опитват да опровергаят резултатите от многобройните социологически проучвания, че огромната част от населението на Япония е против провеждането на игрите. Властите в страната обаче предупреждават, че решението може да бъде отменено във всеки момент и състезанията да се проведат на празни трибуни, ако бъде отбелязан ръст на случаите на COVID-19 в страната.

Ако отново стигнем до извънредно положение, няма как да изключим възможността да отменим присъствието на публика – заяви японският премиер Йошихиде Суга. - Трябва да е вън от съмнение, че сигурността е над всичко.“

А първият позитивен тест на участник в игрите вече е факт – угандийски атлет е дал положителна проба при пристигането си в Токио и му е отказано да влезе в Япония, а вместо това е изолиран в специално заведение. От олимпийския комитет на африканската страна твърдят, че всичките им спортисти са ваксинирани с AstraZeneca и са дали отрицателни резултати на писиар тестове при отпътуването.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"