Пуснаха от ареста 16-годишен куриер на измамници

В ареста остава 22-годишен измамник, съучастникът му излиза срещу 10 000 лв. гаранция

16-годишният Никола Р., който куриерства на телефонни измамници при неуспешния опит да излъжат жена от Търговище, която им приготвила 76 000 лв., е бил пуснат от ареста. Мярката му за неотклонение била изменена в „надзор на родителя”, съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна. От там уточняват, че междувременно са били задържани и самите извършители Силвестър П. (22г.) и Йордан П. (21г.) от великотърновско село Камен. Двамата младежи били с чисто съдебно минало. Те били привлечени като обвиняеми след общодържавно издирване. Силвестър остава зад решетките, а съучастникът му излиза навън срещу парична гаранция от 10 000 лв.

Както „Труд” съобщи, измамниците изпуснаха голямата печалба от 76 000 лв. на 19 януари. Тогава Силвестър се обадил на стационарен телефон в Търговище и попаднал на 66-годишна жена на работното й място в държавно предприятие, където била счетоводител. Убедил я, че е криминалист. Казал й, че ще й звъннат измамници, да им даде всичките си пари, за да няма проблеми. После полицаите щели да й ги върнат. След него се обадил Йордан, който поискал парите и заплашвал жената.

Колкото и да е изненадващо в банката дали въпросните 76 000 лв. на жената. Тя ги убедила, че мъжът й на другия ден трябва да плаща апартамент в София. Вероятно тегленото на сумата все пак е било докладвано и на полицията, но това не се коментира. Жената оставила обемния пакет на указаното място до детска площадка, където дошъл 16-годишният куриер от Търговище. Там го дебнели полицаи, които след спринт успели да го арестуват. Хлапакът казал, че бил заплашван да участва в куриерската операция. След ареста от чужбина се прибрал баща му и тогава мярката на момчето била изменена в родителски надзор.

Съучастниците, които въвели жената в заблуждение, пък се укрили чувайки новината за ареста на посредника, който изпратили на мястото за парите. Единият бил задържан в Русе, а другият се предал доброволно в началото на февруари. Вероятно това е бил Йордан, който е пуснат срещу парична гаранция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"