Пуснаха шестимата иманяри, спипани с антики

Гледаха делото при закрити врата

Шестимата обвинени за притежание и търговия с културно-исторически ценности вече са извън ареста, след като Окръжният съд в Стара Загора ги пусна с различни мерки за неотклонение. Двамата от тях са с “домашен арест”, трима - с “парична гаранция”, а един от групата е на свобода.

Гледането на мерките се състоя при закрити врата и поотделно за всеки от арестуваните. Те бяха оковани с белезници при акция на ГДБОП в Стара Загора, Мъглиж, Симеоновград и селата Ягода, Обручище и Искрица.

При обиските бяха открити и иззети 345 предмета с белези на антични и средновековни находки, 95 монети златни и сребърни монети, 19 статуи с различна големина, 10 металодетектора, множество парчета керамика и отливки от восък.

Открита беше и самоделна пушка с 25 патрона. За артефактите се предполага, че са изкопани незаконно от археологически обекти, но тепърва историческа и други експертизи ще оценяват тяхната стойност, възраст и дали са оригинални или фалшификати. Групата е действала от януари миналата година досега.

Прокуратурата ще реши дали ще протестира решението на съда, след като се запознае с мотивите му, каза наблюдаващият прокурор Георги Видев.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"