Путин: Ако САЩ спрат оръжията за Украйна, войната ще приключи (обзор)

 

Руският лидер говори 2 часа и 6 минути пред Тъкър Карлсън

 

Москва не е започвала конфликта, а опитва да го прекрати, обясни президентът

Русия искала да се присъедини към НАТО, но ѝ отказали

Ако САЩ наистина искат да приключи войната в Украйна, то трябва да спрат оръжейните доставки за Киев и всичко ще свърши за няколко седмици. Русия няма намерение да напада Полша, Латвия или която и да било друга страна. Ако някой реши да изпрати войски в Украйна, това ще изправи човечеството на ръба на глобален конфликт. Най-доброто решение би било да се постигне споразумение с Русия, но с отчитане на настоящата ситуация, разбирайки, че Русия се бори за интересите си до край и че е нужно към нея да се отнасят с уважение.

Това са някои от основните тези, които изказа руският президент Владимир Путин в интервюто си пред американския водещ Тъкър Карлсън. То бе излъчено в нощта срещу петък българско време и само за първите седем часа бе гладено от над 60 милиона души по света. Това бе първото интервю на Путин за американски журналист след инвазията в Украйна преди две години.

Тъкър започва разговора с въпрос защо Путин е наредил нахлуването в Украйна. В отговор руският лидер направи доста подробен преглед на историята, в който се върна до времената на Богдан Хмелницки, оглавил въстание срещу полската власт в Украйна през 1648 г. Путин се спря и на пакта “Рибентроп-Молотов”, според който през Втората световна война част от Украйна е трябвало остане в границите на СССР. Президентът посочи, че Владимир Ленин дал “по необясними причини” на украинската съветска република “територии и хора, които никога не са се наричали Украйна или украинци”.

Като непосредствен повод за разразилите се военни действия Путин посочи събитията в Украйна през 2014 г. - свалянето на президента Виктор Янукович, което руският лидер нарича “държавен преврат” “с подкрепата на ЦРУ”, и протестите на Майдана. “През 2014 г. те извършиха държавен преврат, а тези, които не признаха държавния преврат, а това е държавен преврат, започнаха да преследват, създадоха заплаха за Крим, който бяхме принудени да вземем под наша защита. Те започнаха войната в Донбас през 2014 г., използвайки авиация и артилерия срещу цивилни. В крайна сметка всичко започна оттук. Те започнаха войната през 2014 г. Нашата цел е да спрем тази война. И не сме я започнали ние през 2022 г., това е опит да я спрем”, обясни Путин.

А на въпрос дали Русия е постигнала целите си, отговори: “Не, още не сме постигнали целите си, защото една от целите е денацификацията”.

Пред Карлсън Путин посочи, че Русия се е интересувала от възможността да се присъедини към НАТО, но є е било отказано. Руският президент припомни свой разговор с тогавашния си американски колега Бил Клинтън. “На среща тук в Кремъл с напускащия Бил Клинтън - тук един до друг, в съседната стая - аз му казах, зададох въпрос: слушай, Бил, как мислиш, ако Русия повдигне въпроса за присъединяване към НАТО, това възможно ли е според теб? Изведнъж той каза: знаеш ли, това е интересно, така мисля. И вечерта, когато се видяхме на вечеря, той каза: знаеш ли, говорих с моите хора, с моя екип - не, сега това е невъзможно”. А на уточняващ въпрос на водещия дали ако Клинтън бе казал “да” Русия щеше да влезе в пакта, отвърна: “Ако беше казал “да”, процесът на сближаване щеше да започне и в крайна сметка това можеше да се случи, ако видехме искреното желание на партньорите да направят това. Но свърши дотук. Щом е не - добре, ок”.

Попитан дали според него НАТО се притеснява, че може да се стигне до глобална война или дори до ядрен конфликт, Путин обясни: “Във всеки случай те говорят за това и се опитват да сплашат населението си с въображаема руска заплаха. Това е очевиден факт. И мислещите хора - не обикновените хора, а мислещите хора, анализаторите, занимаващите се с реална политика, просто умните хора - прекрасно разбират, че това е фейк. Руската заплаха се раздухва”.

В интервюто Карлсън припомня на руския президент изказване на US сенатора Чък Шумър, според когото САЩ трябва да продължат да финансират Украйна или в крайна сметка американските войници ще трябва да се бият в Украйна вместо украинците и пита Путин за коментар. А той отсича: “Това е провокация, при това евтина провокация... Нуждаят ли се САЩ от това? За какво? На хиляди километри от националната им територия! Нямате какво да правите? Имате много проблеми на границата, проблеми с миграцията, проблеми с държавния дълг - повече от 33 трилиона долара. Няма какво да правите - трябва да се биете в Украйна? Не е ли по-добре да се споразумеете с Русия? Да постигнем споразумение, вече разбирайки ситуацията, която се развива днес, разбирайки, че Русия ще се бори за своите интереси докрай и, разбирайки това, всъщност да се върнем към здравия разум, да започнете да уважавате нашата страна, нейните интереси и да търсим съответни решения? Струва ми се, че това е много по-умно и по-рационално”.

Путин за пореден път посочва, че Москва е готова за преговори по украинската криза. “Ние не сме отказвали преговори. Ние не отказваме - това го прави западната страна, а Украйна, разбира се, днес е сателит на САЩ. Очевидно е. Вярно, не искам това да прозвучи като някакво проклятие или обида към някого, но разбираме, нали, какво се случва?”.

Реакции в медиите

Путин дирижираше разговора

Владимир Путин контролираше напълно разговора, през по-голямата част от него интервюиращият почти не взе думата - така Би Би Си обобщи интервюто на Тъкър Карлсън с руския президент. Путин поучаваше, шегуваше се и понякога изръмжаваше. Тъкър Карлсън се смееше, слушаше и пак слушаше. А понякога загубваше очарованото си изражение, например когато Путин обеща за 30 секунди да припомни факти от историята, но говори на тази тема повече от 30 минути, посочва Би Би Си.

Отправи послание към републиканците

Според анализатори Владимир Путин е избрал да говори с Тъкър Карлсън отчасти заради предполагаемата си симпатия към водещия, но също и за да използва възможността да отправи послание към републиканците, следващи лозунга “Да направим Америка отново велика” (на Доналд Тръмп) в година на избори. Това написа в коментар за интервюто в. “Вашингтон пост”. Това може да се отрази благоприятно на шансовете на Доналд Тръмп да бъде преизбран и да убеди републиканците да продължат да блокират американската военна помощ за Украйна, пише авторката на материала Франческа Ебел.

Заплаши САЩ със световна война

В интервюто си за Тъкър Карлсън Владимир Путин заплаши САЩ със световна война, ако разположат свои войски в Украйна, пише в. “Дейли телеграф”. И допълва, че руският лидер е призовал САЩ да сложат край на войната в Украйна и да работят за мир.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"