Путин и Си градят евразийски пакт за сигурност

Китай призова за противопоставяне на външна намеса

Приеха нови членки на ШОС

Китайският президент Си Цзинпин призова членовете на Шанхайската организация за сигурност (ШОС) да се противопоставят на външна намеса, а руският му колега Владимир Путин говори за създаването на нова евразийска система за сигурност. Това стана на годишната среща на ШОС, предаде Ройтерс.

Путин и Си разшириха организацията, основана през 2001 г. с участието на Русия, Китай и централноазиатските държави като противовес на Запада - като включиха Индия, Иран и Пакистан.

Групата представлява и новите ключови клиенти за руските стоки, включително петрол и газ, тъй като западните икономически санкции, наложени заради конфликта в Украйна, принудиха Москва да се ориентира към Азия.

„Пред лицето на реалните рискове на малки дворове с високи огради трябва да защитим правото на развитие“, заяви вчера Си на форума, който се провежда в Астана.

Блокът трябва да решава „вътрешните различия“ с мир, да търси допирни точки и да разрешава трудностите в сътрудничеството, добави Си.

Миналия месец Путин заяви, че е необходима нова регионална система за сигурност, която трябва да бъде отворена за всички страни на континента, включително за членовете на НАТО, но целта й трябва да бъде постепенното премахване на всяко външно военно присъствие от Евразия. 

В речта си Путин приветства и все по-широкото използване на национални валути - вместо долара - в търговията между страните от ШОС и призова за създаването на нова платежна система в рамките на групата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"