Путин и Тръмп ще се срещнат във Виетнам

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще проведе среща, лице-в-лице, с руския си колега Владимир Путин следващата седмица, в кулоарите на азиатския икономически форум, на който двамата ще присъстват, предава американската новинарска телевизия ABC News.

“Мисля, че се очаква аз и Путин да проведем среща, да“, заяви американският президент пред репортерите на борда на Air Force One. „Искаме помощта на Путин за Северна Корея и ще се срещна с много различни лидери по този въпрос“.

„Русия граничи със Северна Корея. Те също са много загрижени, мисля че от това, че Северна Корея тласка региона към криза. Естествено, Русия трябва да играе роля в разрешаването на конфликта“, заяви висшестоящ служител на Белия Дом пред телевизията. Той обясни защо Тръмп иска помощ от Путин. „Русия има задължения, като една от страните основателки на ООН с право на вето, да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН... включително санкциите, които бяха наложени срещу Пхенян по-рано тази година“.

Срещата, за която говорителят на руския президент каза, че се подготвя от няколко седмици, ще се случи в напрегнат момент на отношенията между двете страни, предизвикан от размяната на санкции, кризата в Сирия и разследването за намеса на Русия в президентските избори на САЩ през 2016 година. Тя ще се проведе в град Да Нанг, във Виетнам, където двамата ще участват в срещата на върха на организацията за „Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество“(АПЕК, АТЕС).

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, заяви, че „важността от срещите между президентите на САЩ и Русия за международните отношения трудно може да бъде недооценена“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"