Путин издигна свой бивш телохранител (обзор)

Алексей Дюмин е спряган за възможен наследник на президента

Руският президент Владимир Путин назначи своя помощник Алексей Дюмин за секретар на Държавния съвет. 51-годишният Дюмин е бивш телохранител на Путин. През 1995 г. се присъединява към руската Федерална служба за отбрана, която отговаря за сигурността на кремълския елит, и охранява Путин по време на първите му два мандата като държавен глава.

До 2016 г. Дюмин е работил в службата за сигурност на президента, командвал е силите за специални операции на руските въоръжени сили и е бил заместник-началник на Главното управление на Генералния щаб. Дюмин неофициално подкрепяше основателя на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин в конфликта му с руското министерство на отбраната и по време на военния метеж през юни 2023 г. преговаряше с лидера на наемниците.

По-рано този месец, след като бе преизбран за пети президентски мандат, Путин назначи Дюмин - тогава областен управител на подмосковската Тулска област, за свой съветник, специализиран в отбранителната промишленост.

Бившият кремълски съветник Сергей Марков твърди, че според много хора от московския властови елит Путин вижда в Дюмин своя наследник.

Държавният съвет е създаден на 1 септември 2000 г. В него влизат министър-председателят, председателите на двете камари на парламента, ръководителят на президентската администрация и ръководителите на съставните образувания на Руската федерация. Останалите членове на съвета се назначават от президента.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"