Путин: Използването на далекобойни ракети срещу Русия може да означава война с Великобритания и САЩ

Президентът на Руската федерация Владимир Путин предупреди Великобритания и САЩ, че ще "влязат във война“ с Русия, ако позволят на Украйна да използва ракети с голям обсег за удари по цели дълбоко по територията на страната му, съобщава британският вестник The Times.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще приеме премиера на Обединеното кралство Кийр Стармър за разговори в Белия дом в петък относно разрешението Украйна да използва ракети Storm Shadow за удари в Русия. Очаква се те да постигнат споразумение по този въпрос, след като Русия закупи повече от 200 балистични ракети от Иран - стъпка, която Западът нарече "значителна ескалация“.

Путин подчерта пред местни медии, че този ход "ще промени значително самата природа на конфликта“ и ще принуди Москва да отговори.

"Това би означавало, че страните от НАТО са във война с Русия. Ние ще вземем подходящи решения въз основа на заплахите, пред които сме изправени“, предупреди той.

В същото време Стармър решително отхвърли обвиненията на Путин, като припомни правото на Украйна на самоотбрана.

"Русия започна този конфликт. Русия незаконно нахлу в Украйна. Русия може незабавно да прекрати този конфликт. Украйна има право на самоотбрана и очевидно ние напълно подкрепихме това нейно право, като й предоставихме възможности за обучение. Но ние не искаме конфликт с Русия, това дори не е нашето намерение, но те започнаха този конфликт и Украйна има право на самоотбрана“, обясни той.

При значителна промяна на тона Стармър и Байдън се очаква да обсъдят как да сложат край на войната в Украйна. По-специално, премиерът на Великобритания ще използва двучасовата среща в Белия дом, за да обсъди как да се постигне "дългосрочно решение“ на войната, както и на конфликта в Ивицата Газа.

Докато САЩ може да дадат "зелена светлина“ за ударите със Storm Shadow и нейните френски еквиваленти Scalp, Киев може да не получи разрешение за използване на американските балистични ракети ATACMS поради опасения относно реакцията на Путин.

"Западен служител“ казва, че дискусията във Вашингтон ще се фокусира върху това "как използваме оставащите месеци в администрацията на Байдън, за да поставим Украйна в силна позиция преди края на годината“. По-специално, британците се надяват, че разрешаването на ударите ще даде предимство на президента на Украйна Володимир Зеленски към тласкането на Путин към масата за преговори. Това и възможността Украйна да се съгласи на мир в замяна на териториални отстъпки вероятно ще бъдат сред темите на дискусия в Белия дом.

Украински военен източник разкритикува идеята за тези продължаващи дискусии и перспективата Байдън да разреши само някои далекобойни оръжия да бъдат използвани срещу Русия.

"Мисля, че тази война не може да бъде спечелена или спряна с половинчати мерки, всеки ден ни коства няколко човешки живота и ние винаги молим за очевидните неща, необходими за нашето оцеляване“, възмути се събеседникът на изданието.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"