Путин: Нахлуването на Киев в Курск се провали (обзор)

Украйна не постигнала целта си да забави напредването в Донбас

Москва подкрепя Камала Харис за президент на САЩ

Предупреди Европа за намаляване на газовите доставки

Владимир Путин заяви, че не разбира действията на Франция срещу основателя на приложението “Телеграм” Павел Дуров, срещу когото Париж започна официално разследване за престъпления като измами, пране на пари и детска порнография.
Украинското нахлуване в Курска област, целящо да забави напредването на руските войски в Донбас, се провали. Това заяви днес руският президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Хиляди украински войници преминаха руската граница на 6 август под прикритието на дронове, тежки оръжия и артилерийски системи, някои от които западно производство.

“Целта на врага, като атакува Курска област, беше да ни накара да се изнервим и да разгърнем нашите войски от една зона в друга и да спрем нашата офанзива в ключови зони, особено в Донбас, чието освобождение е нашият приоритет номер едно”, каза Путин по време на Източния икономически форум, който се провежда във Владивосток. Президентът допълни, че чрез прехвърлянето на големи и добре обучени военни части в Русия, Украйна всъщност е отслабила силите си и е позволила на Москва да ускори офанзивата си в Източна Украйна.

“Сработи ли украинската тактика? Не. Напротив, силите на врага бяха отслабени в ключови зони и нашите войски ускориха офанзивните операции на източния фронт”, подчерта Путин и допълни, че Украйна понася там много сериозни загуби.

В Курска област руските сили са стабилизирали ситуацията и са започнали да изтласкват прогресивно украинската армия, добави руският държавен глава. “Руската армия има свещения дълг да направи всичко, за да прогони врага от територията си и да защити гражданите си”, отбеляза Путин.

Той коментира и темата за евентуални преговори между Русия и Украйна за разрешаване на кризата. “Готови ли сме да преговаряме с тях? Никога не сме отказвали това”, заяви Путин. Но добави, че преговорите трябва да се основават на документите, по които двете страни са се били разбрали в Истанбул през пролетта на 2022 г.

Москва неведнъж е посочвала условията си за мир - Украйна да се откаже от амбициите си за членство в НАТО и да отстъпи четирите украински области (Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска), които се присъединиха към Русия след референдуми през 2022 г., в допълнение на присъединилия се към Руската федерация през 2014 г. Крим.

Руският президент засегна и темата за американските президентски избори - заяви, че първоначално Русия е искала Джо Байдън да победи, но сега подкрепя Камала Харис пред Доналд Тръмп. “Президентът на САЩ Джо Байдън препоръча на избирателите си да подкрепят госпожа Харис, следователно ние също я подкрепяме”, обясни Путин.

Говорейки за Камала Харис, Путин направи очевидно ироничен коментар относно нейния “заразителен смях” и каза, че той е също една от причините да я предпочита пред Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс.

Путин увери, че Русия иска да запази транзитирането на газ през Украйна за Европа. Но добави, че Москва не може да накара Киев да приеме споразумение за транзитирането на газа. Настоящият договор за транзит изтича в края на годината. Според Путин основните потребители на “Газпром” в Европа не изглежда да искат прекратяване на споразумението за транзитиране на газ през Украйна, въпреки че са предоставили военна помощ на Украйна.

Газопроводът Уренгой-Помари-Ужгород тръгва от Западен Сибир и стига до Курска област. След това преминава през Украйна към Словакия. Там се разделя на две - едното разклонение отива в Чехия, а другото в Австрия. Основните купувачи на руски газ са Унгария, Словакия и Австрия.

“Откаже ли Украйна транзита на нашия природен газ, това означава, че ще намалеят количествата газ, които постъпват в Европа. Те ще минат по други маршрути, по-специално през “Турски поток”, а може би отчасти и през “Син поток” към Турция. Но това е техен избор, а как ще им се отрази, не знам. Изобщо не знам”, каза Путин.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"