Путин пo-скоро ще продаде С-400 на британците, отколкото да удари Лондон

Британците се чудят как да избягат от руски ядрен отговор в случай на тяхна атака 

Американското военно-аналитично списание Military Watch (MW) публикува статия за дупките в ядрения щит на Обединеното кралство.

Изданието съобщава, че от 215 ядрени бойни глави в арсенала на кралството, приблизително 120 са активни. В действителност британците нямат триада като такава, въпреки шумните приказки, че Лондон има сухоземни, подводни и въздушни базирани ядрени оръжия.

MW пише, че само "четири атомни подводници от клас Vanguard разполагат балистични ракети UGM-133a Trident II с ядрени бойни глави като стратегическо възпиращо средство". И това е всичко, което Лондон има! Изглежда, че с толкова скромни по руските стандарти оръжия британците нямат друг избор, освен да се скрият зад широкия гръб на чичо Сам.

Но според преглед на британското министерство на отбраната, публикуван на 16 март, ракетите Trident II, базирани на подводници, не са никакъв възпиращ фактор, а атакуващ. Авторите на документа „Глобална Великобритания в епохата на конкуренция“ пишат, че времената са се променили поради „развиващия се спектър от технологични и доктринални заплахи“.

MW се пита какво иска да каже Лондон зад този неясен език?

Отговорът дойде от Люси Фишър, заместник главен редактор на Daily Telegraph. Тя, цитира, както обикновено в такива случаи, неназован правителствен източник, и обясни, че ядрените ответни мерки на Лондон могат да се разширят до кибератака. Това означава, че британците, следвайки американците, макар и само в защитните им доктрини, рязко са свалили прага за започване на атомна атака.

Освен това Великобритания обяви, че отсега нататък няма да разкрива количествените и качествените показатели на ядрения си потенциал. Твърди се, че това се прави за да се „усложнят сметките на потенциалните агресори“. Под последните трябва да се разбира, че британското министерство на отбраната е включило Руската федерация и КНР. Що се отнася до Поднебесната империя, няма съмнение, че този реверанс се прави към САЩ. Факт е, че Китай е най-големият инвеститор в икономиката на кралството.

Какво е интересното: в Обединеното кралство в местните интернет сайтове хората сериозно обсъждат вероятността и последиците от една ядрена война между британците и руснаците. От вида: ако Лондон поради глупостта на правителството си удари с ракети Trident II Москва, тогава Вашингтон лесно може да се ограничи само до морална и скрита военна подкрепа. Те ще кажат, че "британците първи са нанесли удара", което означава, че петият член от хартата на НАТО не е нарушен. Съобщението е, че чичо Сам все още е онзи „кучи син“, който със сигурност няма да иска да се самоубие заради своя съюзник.

И въпреки че говорим за твърде фантастичен сценарий, откритата русофобска реторика на властите дава на обикновените англичани основа за такива тъжни размишления. Например на провокативния форум „Може ли Путин да изтрие Великобритания от лицето на земята с един удар?“, има много интересни отговори.

Ето, разказвачът на истината Саймън Гансън, пише: „Британците имат надценена вяра в тяхното значение за света, докато американците се отнасят с презрение към тях. Честно казано, Путин е много по-заинтересован да развива Европа като газов пазар. ''Северен поток -2'' и ''Турски поток'' са доказателство за това. И той по-скоро би продал С-400 на британците, отколкото да удари Лондон".

Някой си Джонатан Самюелс призовава Кремъл да не нанася удари по цялото кралство: „Великобритания като политическо образувание не би оцеляла от една ядрена бомба, хвърлена над централен Лондон. Унищожаването на финансовия квартал с площ около една квадратна миля би довело до пълния срив на цялата британска икономика".

А Антъни Ходкинсън съветва Путин изобщо да не си хаби атомните бомби – и това е голяма чест: „Имаме нужда само от една крилата ракета, която да удари Камарата на лордовете в деня на откриването на парламента. И двете камари, премиера, лидера на опозицията и всички министри на правителството ще бъдат убити веднага. Не съм сигурен дали ще присъстват висшите военни. Така че добавете сградите на Уайтхол (адресът на Министерството на отбраната и Адмиралтейството) и, за всеки случай, Даунинг Стрийт (резиденцията на премиера) също към списъка си. Това би създало повече от достатъчен хаос и без ядреното оръжие".

Някой ще каже, че Америка веднага ще започне атомната война. Може би в Русия НАТО наистина се разглежда като монолитно братство в ръцете на „свободния свят“. Но например поляците се съмняват в това. Според Джон Шиндлер, професор в военноморски колеж на САЩ и авторитетен експерт по национална сигурност в Америка, „Варшава (а оттам и Лондон и Берлин) счита прословутия „член 5“ за нищо повече от един психологически фактор. Нещо повече, от американските президенти единствено твърдоглавия артист Роналд Рейгън твърдо обеща да участва в ядрената война с Русия (тогава СССР).

Но настоящият глава на САЩ Байдън със сигурност няма да хвърли 3,5 милиона американци в пещта на апокалипсиса заради същите 38 милиона поляци или 67 милиона британци. Това обаче не означава, че ядрена война просто не може да има, "защото изобщо не може да има". 

Напротив, много експерти от Лондон, от друга страна, са убедени, че атомната атака срещу Русия е въпрос на време и политически избор на САЩ. Рано или късно „мръсник“ като Рейгън ще влезе в Белия дом и може да отвори кутията на Пандора. По-специално вестник Express пише за това с позоваване на местната експертна общност.

Първо, САЩ вече имат опит в използването на атомните оръжия. И американците са много доволни от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки. По този начин за Вашингтон това ще бъде само повторение на историята, а не стъпка в неизвестното.

Второ, според изчисленията на редица анализатори от Пентагона, повече от половината американци ще оцелеят, дори ако всички руски бойни глави нанесат своя удар. И според оптимистичния сценарий, ще загинат „някакви си” 30-40 милиона американци. Затова ядрената игра си струва свещта.

И тъй като такъв сценарий е възможен, тогава трябва да има готови варианти за отговор на него. Един от тях може да бъде да се запази поне част от „свободния свят“ за по-бързото възстановяване на Америка след атомната война. Това означава, че САЩ ще се интересуват от контролирани територии, които не са засегнати от руския отговор.

В тези страни, които не са засегнати от хипотетичната Трета световна война, ще бъде възможно да се изведат научните, политическите и бизнес елитите, както и част от населението на САЩ. Австралия и Нова Зеландия вече са кандидати за тази Обетована земя. Разбира се, британците не са против да се окажат на страната на САЩ в смъртоносния двубой между двете суперсили. 

Въпросът е: какво тогава ще трябва да направи Москва? Да атакува Лондон, Сидни и Уелингтън, където ще се скрият недоубитите янки? Или да изчака Великобритания да се превърне отново в империи No.1 върху руините на света?

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Александр Ситников/ svpressa.ru

Този уебсайт използва "бисквитки"