Путин подписа указ за изземване на американски активи в Русия

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за обезщетяване на Русия за щети, причинени от враждебните действия на САЩ, който предвижда, че Москва придобива юрисдикция върху американските активи в Русия. Съгласно указа движимото и недвижимо имущество на американски компании и граждани на територията на Русия, както и притежаваните от тях ценни книжа, дялове в капитала на руски компании и други права на собственост на американците в страната ще подлежи на изземване, съобщиха руските медии.
Руското правителство или Централната банка имат право "да се обърнат към съда с искане за установяване на факта на неоснователно лишаване от техните права на собственост поради решение на американската държава или съдебнен орган и да получат обезщетение за посочените вреди. Ако молбата бъде уважена, съдът я изпраща на правителствената комисия за контрол на чуждестранните инвестиции.

Комисията създава списък с активи на САЩ, които, „като се вземе предвид принципът на пропорционалност, могат да бъдат използвани“ за компенсиране на щетите, причинени от изземването на руски активи в САЩ.

Решението на съда за установяване на факта на неоснователно лишаване на руския притежател на авторски права или правото на собственост и обезщетение за вреди предвижда прекратяване на правата на американски гражданин върху собствеността в списъка и последващо прехвърляне на тези права на руския носител на авторските права с цел обезщетение, се посочва в постановлението.

Руското правителство може да определи кой административен орган ще бъде упълномощен да подаде иск до съда.

Президентът на Русия също възложи на правителството да осигури въвеждането на промени в законодателството в рамките на четири месеца, за да изпълни указа.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"