Путин: Русия може да достави оръжия за удари по Запада (обзор)

Президентът разговаря с представители на световни медии

За Москва нямало значение кой ще е президент на САЩ

Вашингтон щял да смени Зеленски през пролетта догодина

Русия също може да достави оръжия в някои региони на света, които да бъдат използвани за удари по Запада. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с ръководители на световни информационни агенции, която се проведе в рамките на Петербургския международен икономически форум, предаде Ройтерс.

Коментарът му бе по повод оръжейните доставки от западните държави за Украйна и даденото от повече от дузина държави, сред които и САЩ, разрешение на Киев да използва тези арсенали за атаки по мишени на територията на Русия.

“Ако някой мисли, че е възможно да се доставя такова оръжие в зоната на бойни действия, за да бъдат нанасяни удари по нашата територия и да ни бъдат създавани проблеми, то защо ние да нямаме право да доставяме наше оръжие от същия клас в тези региони на света, където ще се нанасят удари по чувствителни обекти на тези страни, които правят това по отношение на Русия? Тоест отговорът може да бъде асиметричен. Ще помислим за това”, обясни Путин.

Той предупреди, че разрешението на Запада за Украйна да използва високотехнологични оръжия с голям обсег на руска територия може да доведе до “много сериозни проблеми”.

“Имаме ядрена доктрина”, припомни руският президент и увери, че в случай на заплаха за териториалната цялост и суверенитета си Русия може да използва всички средства, с които разполага.

Путин за пореден път посочи, че ако САЩ престанат да доставят оръжия на Украйна, войната ще приключи след 2-3 месеца. Президентът прогнозира, че Вашингтон ще толерира украинския президент Володимир Зеленски “до пролетта на 2025 г.”, като отбеляза, че след това САЩ ще го сменят и добави, че според него страната има “няколко кандидати”, които биха могли да заемат мястото му.

Путин коментира и предстоящите през ноември президентски избори в САЩ, като посочи, че Русия не се интересува кой ще победи на тях, защото независимо от изхода на вота това няма да промени много политиката на Вашингтон към Москва. “По принцип не ни интересува кой ще спечели”, каза руският президент в отговор на въпрос на Ройтерс дали вярва, че резултатът от изборите в САЩ ще има значение за Москва. “Да кажа, говоря съвсем искрено, че вярваме, че след изборите нещо ще се промени спрямо Русия в американската политика, не бих казал това. Ние не мислим така. Смятаме, че нищо наистина сериозно няма да се случи”, посочи Путин.

Той за пореден път определи настоящия американски президент и кандидат за втори мандат Джо Байдън като предсказуем политик от старата школа. Но същевременно обвини администрацията му, че прави грешка след грешка и че е “изгорила до основи” политическата система на САЩ и глобалното лидерство.

“Никога не сме имали специални връзки с господин Тръмп, факт е, че като президент той започна да налага масивни санкции на Русия, той се оттегли от договора за ракетите със среден и по-малък обсег”, припомни Путин по адрес на другия претендент за Белия дом - републиканецът Доналд Тръмп.

Стопанинът на Кремъл коментира и делата срещу Тръмп, като каза, че той е преследван по “политически причини”. Според Путин “осъдителната присъда” срещу Тръмп (от миналата седмица по делото “пари срещу мълчание”) само е довела до повишаване на рейтинга му.

“Това показва, че американците не вярват в съдебната система. Очевидно е в целия свят, че наказателното преследване на Тръмп, особено в съда по обвинения, възникнали въз основа на събития, случили се преди години, без преки доказателства, е просто злоупотреба със съдебната система в политиката”, категоричен бе Путин.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"