Путин: Русия може да обмисли използването на ядрени оръжия, ако получи надеждни данни за масиран въздушен удар

"Русия може да обмисли използването на ядрени оръжия, ако получи надеждни данни за масиран душен удар, включително с ракети или безпилотни самолети". Това заяви руският президент Владимир Путин по време на заседанието на Съвета за сигурност, посветено на ядреното възпиране.

На заседанието руският президент е предложил промени в условията за използване на ядрени оръжия, които предвиждат и ядрен отговор да последва при "критична заплаха за суверенитета на Руската федерация и Беларус и с конвенционални оръжия". Путин не уточнява какво означава "критична заплаха".

Според предложението на руския президент отговор ще последва, ако има "надеждна информация за изстрелване на средствата за въздушно-космическо нападение срещу Русия". Това са "стратегически и тактически самолети, крилати ракети, дронове, хиперзвукови и други самолети".

В началото на септември 2024 г. Заместник-ръководителят на руското външно министерство Сергей Рябков съобщи, че възнамерява да промени ядрената си доктрина въз основа на анализ на конфликтите от годината и "курса на последната ескалация" на Русия на Запада.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"