Путин: САЩ агресивно разширяват НАТО

След решението на Финландия и Швеция да влязат в алианса

Пактът опитвал да контролира международните въпроси

Москва ще даде ответна реакция

Приемането на Финландия и Швеция в НАТО не представлява непосредствена заплаха за Русия. Но ако пактът започне да подсилва военната инфраструктура в тези страни, това безусловно ще предизвика реакция от страна на Русия. Това заяви вчера руският президент Владимир Путин, който освен това обвини САЩ, че “агресивно” използват разширяването на НАТО, за да влошат и без това трудната ситуация с глобалната сигурност.

Коментара си Путин направи на среща на върха в Москва на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), от чието подписване се навършват 30 години. В ОДКС членуват шест държави - Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия и Таджикистан.

Думите си Путин отправи по повод решението от късно в неделя на управляващите в Швеция социалдемократи да подкрепят членството на страната в НАТО, което проправи пътя към официалното кандидатстване за приемане в пакта.

Малко преди това, също в неделя, и Финландия съобщи, че е взето решение страната за кандидатства за членство в алианса. До историческата промяна в позициите на двете северни държави, спазвали дългогодишен неутралитет, се стигна след руската инвазия в Украйна.

“Що се отнася до разширяването (на НАТО), включително с новите членки на алианса - Финландия и Швеция, Русия няма проблем с тези държави. Затова с разширяването с тези държави не се създава непосредствена заплаха за Русия”, посочи Путин.

Но допълни, че е ключово дали пактът ще разшири своята военна инфраструктура на територията на въпросните две държави. И предупреди, че това несъмнено ще предизвика ответна реакция от Москва.

“Каква ще бъде тя, ще решаваме въз основа на заплахите, които се създават за нас”, обясни руският президент.

Той бе категоричен, че разширяването на НАТО е проблем, който “се създава, според мен, напълно изкуствено, защото това се прави заради външнополитическите интереси на САЩ”. “Въобще НАТО се използва като инструмент на външната политика на една страна - достатъчно настойчиво, умело и много агресивно”, подчерта Путин.

“Освен тази безкрайна политика на разширяване, Северноатлантическият алианс излиза и извън рамките на своето географско предназначение, извън рамките на Евро-Атлантика, опитва се все по-активно да се включва в международните въпроси и да контролира международното положение от гледна точка на сигурността, да им влияе, при това не най-добре, в други региони на света. Това несъмнено изисква допълнително внимание от наша страна”, заключи Путин.

Отвори хуманитарен коридор

Русия пуска ранени украинци от „Азовстал“

Според украинските власти в “Азовстал” има около 1000 войници, 600 от които са ранени.

Постигната бе договореност за евакуация на ранени украински войници от територията на “Азовстал” в Мариупол и за тази цел е открит хуманитарен коридор. Това събщиха вчера от руското отбранително министерство, предаде ТАСС.

“В момента е в сила режим на тишина и е отворен хуманитарен коридор, по който ранени украински войници се транспортират към медицински заведения в Новоазовск, на територия, контролирана от руските и проруските сили”, допълниха от ведомството.

Според съобщението това е резултат от преговори със самите украински бойци, които са се окопали в подземения лабиринт на огромния металургичен комбинат.

Не бе уточнено колко души трябва да бъдат евакуирани.

По данни на украинските власти в “Азовстал” все още има около 1000 войници, 600 от които са ранени.

Жени, деца и възрастни хора, които бяха намерили убежище в завода, бяха евакуирани в края на април в операция, координирана от ООН и Червения кръст.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"