Путин: Специалната военна операция върви по план (обзор)

Москва нанесе поредна серия от въздушни удари по Украйна

Определи икономическата ситуация в Русия като стабилна

Молдова откри отломки от руска ракета

Президентът на Русия Владимир Путин оцени положително динамиката на провеждане на специалната военна операция в Украйна в интервю за тв канала “Россия-1”.

“Динамиката е положителна. Всичко се развива в рамките на плана на министерството на отбраната и генералния щаб”, увери в интервюто за предаването “Москва. Кремъл. Путин”.

“Надявам се нашите бойци да ни зарадват още не един път със своите резултати (на бойното поле)”, каза още стопанинът на Кремъл. Коментарът му бе по повод обявеното в петък от руското министерство на отбраната превземане на град Соледар в Донецка област в Източна Украйна. Въпреки това съобщение, Киев твърди, че съпротивата на украинските сили в града продължава.

Путин коментира пред тв канала и икономическата ситуация в Русия, която определи като “стабилна”.

“Ситуацията е много по-добра не само от прогнозите на нашите противници, но и от собствените ни прогнози”, увери руският президент. Той посочи като ключов показател безработицата, която “е на исторически ниско равнище”. “Инфлацията е по-ниска от очакваното и, нещо важно, налице е низходяща тенденция”, добави Путин.

Междувременно руското министерство на отбраната потвърди днес, че въоръжените сили на страната са нанесли в събота поредица удари по военна и гражданска инфраструктура в Украйна, за които преди това съобщиха украински източници.
“Всички набелязани мишени бяха поразени. Целите на (атаката) бяха постигнати”, се посочва в изявлението на военното министерство в Москва.

В текста не се споменава нищо за ракетния удар по жилищен блок в украинския град Днепропетровск, в който по последни данни на местните власти са били убити 23-ма души. Други 43-ма са в неизвестност, а над 70 са ранени.

При поразяването от руски ракети на жилищния блок са били разрушени 72 апартамента. Предполага се, че мишена на руския удар е била близка електроцентрала, която обаче е била “подмината” от изстреляната от руската армия ракета Х-22. Този вид оръжия не се отличават с висока точност и по принцип се използват срещу кораби.

Министерството на вътрешните работи на Молдова пък съобщи, че в северната част на страната са били открити отломки от ракета след поредната серия от руски въздушни удари срещу Украйна.

Убити са трима войници

 

Взрив разтърси руски склад за боеприпаси

 

При детонирането на складирани в Белгородска област боеприпаси избухнал пожар.

Трима руски войници загинаха, а 15 бяха ранени при експлозия в Белгородска област, в южната част на Русия, предаде руска агенция, като се позова на местните спасителни служби.

По тяхна информация причината за инцидента е “небрежно боравене с боеприпаси”.

Взривът отекнал в Дома на културата в село Тоненкое, който бил предоставен на въоръжените сили за складиране на боеприпаси. Намиралите се в сградата арсенали се детонирали и избухнал пожар, каза източник от спасителните служби пред агенцията.

15 души били евакуирани от близки къщи.

В Белгородска област, която граничи с Украйна, са разположени няколко руски военни бази и полигони, отбелязва Ройтерс.
Според публикации в “Телеграм” убитите и ранените при експлозията войници са били повикани да се сражават в Украйна по време на обявената в Русия през септември миналата година мобилизация на резервисти. Според същите публикации взривът отекнал, след като войник боравил неправилно с граната пред подчинените си.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"