Путин ще започне да въоръжава Северна Корея, ако Западът продължи да изпраща оръжия на Украйна

Владимир Путин заплаши да въоръжи Северна Корея, ако западните страни продължат да предоставят военна помощ на Украйна. Заканата му дойде на фона на новия отбранителен пакт на президента на Русия с Пхенян, който предизвика серия от дипломатически отзвуци в региона.

„Тези, които доставят тези оръжия, вярват, че не са във война с нас. Казах, включително в Пхенян, че след това си запазваме правото да доставяме оръжия на други региони на света“, каза Путин пред репортери в четвъртък в края на пътуването си до Ханой, в отговор на въпрос дали доставките на западни дългосрочни далекобойните оръжия могат да се считат за акт на агресия.

„Къде ще отидат след това?“ каза той, предполагайки, че тези страни могат след това да продадат оръжията на западни противници.

Подписването на пакт за взаимна отбрана от Русия и Северна Корея тази седмица предизвика вълнения в целия регион, като Южна Корея извика пратеника на Москва в петък, а Япония и Съединените щати изразиха сериозна загриженост.

Пактът за отбрана, който идва на фона на тежката война на Путин срещу Украйна, е най-значимото споразумение, подписано от Русия и Северна Корея от десетилетия, и се възприема като нещо като възраждане на обещанието за взаимна отбрана от ерата на Студената война от 1961 г.

Сделката беше подписана в сряда по време на посещението на Путин в Пхенян, където той получи пищно посрещане лидера на КНДР Ким Чен Ун.

Тя консолидира мощната връзка на режима на Ким със световна сила, която има право на вето в Съвета за сигурност на ООН и означава, че Русия вече има отбранителен пакт с най-големия враг на Южна Корея.

Южна Корея, която е съюзник на САЩ, осъди договора и привика посланика на Русия в петък, рядка дипломатическа стъпка, която илюстрира изострените напрежения между Сеул и Москва.

Първият заместник-министър Ким Хонг-кюн предаде „строгата позиция“ на южнокорейското правителство относно отбранителния пакт на Ким и Путин, призовавайки Москва „незабавно да спре военното сътрудничество“ с Пхенян и да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, съобщиха от външното министерство.

Ким каза на руския посланик, че „всяко сътрудничество, което може пряко или косвено да помогне за укрепването на военната мощ на Северна Корея, е нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН“, добавяйки, че Русия, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, трябва „да действа отговорно“, според към министерството.

Служител от американската армия, която поддържа почти 30 000 войници в Южна Корея, каза пред CNN, че по-близките връзки между Русия и Северна Корея са обезпокоителни.

„Тези събития трябва да тревожат всяка страна, която се грижи за поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров, спазването на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и подкрепата на народа на Украйна, докато защитава своята свобода и независимост срещу бруталната инвазия на Русия“, каза военният служител.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"