Община Ямбол и фондация „Ямбол – вкус и традиции“ организират първата в България изложба, наречена „Кулинарната история на България“, която ще бъде открита на 7- ми ноември. Посетителите ще видят в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ уникалната сбирка на колекционера Марин Лесев, представяща български кулинарни печатни издания от 1870 година до наши дни. Освен това, по време на събитието, млади кулинари ще представят традиционни ястия от Ямболско. Посетителите ще могат да ги дегустират. Това ще са прословутата за града шкембе чорба и курбан чорба, ямболските милинки, халва, гювеч, тиквеници, козунак, катми, баници, имамбаялдъ, трахана и др.
Що се отнася до колекцията на Марин Лесев, той я събира повече от 30 години и успешно преиздава някои от събраните печатни издания.
Първата българска кулинарна книга е издадена от Петко Рачов Славейков през 1870 година в Цариград и се казва „Готварска книга или поставления за всякакви гостби, според както ги правят в Цариград“.
В Безистена, колекционерът ще представи това, което е вълнувало кулинари, готвачи и готвачи в сферата на храните, консервирането и ресторантьорството от втората половина на XIX век до днес. Ще има и печатни издания и ръкописи, които са служили за вдъхновение на кулинарите.