Първа самостоятелна изложба „Пречистване“ откри д-р Катерина Дюлгерова видинската художествена галерия „Никола Петров“

Във видинската художествена галерия „Никола Петров“ бе открита изложбата „Пречистване“ на д-р Катерина Дюлгерова. Това е нейната първа самостоятелна изложба в дунавския град, където от 2019 г. тя работи като уредник в галерията.

Произведенията са групирани в четири живописни цикъла, създадени по различно време в последните 14 години. Обединява ги фигуративния подход на изграждане и общата, вдъхновила идеите, тема – водата, каза при откриването на експозицията Богдан Александров, директор на художествената галерия. В изложбата могат да се видят група автопортрети, които автономно могат да се отнесат към стремежа за себепознание, допълни Александров.

Най-новите работи, включени в изложбата, са  обединени от темата „Ходене по вода“ и формалният акцент в тях е поставен върху подчертано живописното третиране. Катерина Дюлгерова, в своите творби, се е фокусирала в най-сакралната способност на водата – тази да пречиства. Картините отразяват състояния, в които човешката душа намира упования и пълнота, споделя творецът.

Катерина Дюлгерова изучава иконография във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В периода 2014-2017 г. изследва църквите посветени на Св. Николай в селата Долна и Горна Вереница като редовен докторант по изкуствознание и изобразително изкуство към същия университет. През същия период сътрудничи на изследователския колектив от специалисти на Института за изследване на изкуствата – БАН за научни изследвания върху стенописната програма на църкви в съвременна България от първата половина на ХIХ век. Защитава докторска дисертация по Изкуствознание и изобразително изкуство – Църковни изкуства.
Изложбата може да бъде разгледана до 15 септември.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"