Първа частна разходка в открития космос

Направиха я милиардер и служителка на SpaceX

Тестваха чисто нови скафандри

На повече от 700 км над Земята, четиричленен екипаж на мисията “Polaris” на SpaceX влезе в историята с първата в света частна космическа разходка, предаде Ройтрес.

Направиха я милиардерът Джаред Айзъкман и Сара Гилис - инженер в SpaceX. Компанията е собственост на милиардера Илон Мъск и е единствената частна фирма, способна да праща кораби с хора в околоземна орбита и да ги връща на Земята.

“Вкъщи имаме много работа за вършене, но оттук Земята със сигурност изглежда като перфектен свят”. Това заяви 41-годишният Айзъкман, който излезе първи от капсулата - в 13,52 часа българско време и стана първият непрофесионален астронавт, излязъл в открития космос.

Няколко минути след като Айзъкман се прибра в капсулата, от нея излезе 30-годишната Сара Гилис. Други двама членове на екипажа - Скот Поти и инженерът на SpaceX Анна Менон, останаха привързани към седалките си вътре в капсулата.

Цялото излизане в открития космос продължи само 30 минути, но процедурите по подготовката му отнеха 2 часа. Преди космическата разходка, капсулата на кораба Crew Dragon бе разхерметизирана, а целият екипаж разчиташе за кислород на техните нови костюми, разработени и свързани със SpaceX.

Сутринта SpaceX отложи отложи с няколко часа излизането в космоса на членове на мисията. Не беше дадено незабавно обяснение, но компанията заяви в социалната мрежа X, че “всички системи работят добре”.

Технологичният предприемач Джаред Айзъкман финансира SpaceX за първата комерсиална космическа разходка, по време на която бяха тествани и напълно нови скафандри за открития космос. Айзъкман отказва да обяви колко е платил, но подобни мисии струват стотици милиони долари, като се има предвид, че цената за полет с Crew Dragon е 55 милиона долара на човек.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"