След 30 години изба Вила Ямбол съживява легендарната рецепта от стралджанския край
Новата тенденция за връщане към корените, към традициите на отминалите времена и любовта към домашната ракия накара редица производители да възродят продукти от нашето минало, за които милеем и още помним. Тази година, по повод 30 годишнината на първата мускатова ракия в България, изба Вила Ямбол реши да съживи нейната оригинална рецепта и да я пусне отново в близка до оригиналната й бутилка. От избата се надяват чрез нея да върнат хората към вековните традиции, предавани от лозари и винари от региона на Ямбол и Стралджа.
Това не е просто бутилирана домашна ракия или пък марка по семейна рецепта, това е ракия с вековна. Най-ранните сведения за нейната рецепта датират от 1610 г. в исторически документи. Многовековната история на югоизточна България и днес пази останките от древнотракийско и средновековно селище, кръстопът между Южна, Северна България и Черноморието, носещо според едни легенди името „Страдалджа”, според други „Стрелча”. Легендите разказват за тайната рецепта на местна алкохолна напитка, предавана през вековете от уста на уста само сред жителите на местността. Тя е била възродена едва през IXX век, когато младите потомственици на първите родове в Стралджа започват наново нейното производството, приготвяйки я от лични първокласни мускатови масиви и използвайки само дъб от поречието на река Камчия, благодарение на което тя съхранява с векове характерния вкус от миналото. Днес добре знаем, че една от тайните на богатия аромат и наситеност на ракията в този край и неизменна част от вековната рецептата са мускатовите лозя, основен поминък на едни от най-старите заселници в местността.