Първи в света смъртни случаи от вируса Oropouche в Бразилия

Министерството на здравеопазването на Бразилия съобщи, че страната е регистрирала първите в света смъртни случаи от вируса Oropouche, като две жени са починали от болестта, разпространявана от заразени мухи и комари, съобщава The Telegraph.

Жените от щата Баия в североизточна Бразилия са били „на възраст под 30 години, без съпътстващи заболявания, но са имали признаци и симптоми, подобни на тежък случай на денга“, се казва в изявление на министерството, според Agence France-Presse.

Симптомите обикновено продължават от три до шест дни, каза здравната агенция, със симптоми, подобни на денга, като треска, мускулни болки, схванати стави, главоболие, повръщане, гадене, втрисане или чувствителност към светлина. Тежките случаи могат да доведат до животозастрашаващи усложнения като менингит.

Уебсайтът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ посочва, че в момента има известни огнища на Oropouche в части от Боливия, Бразилия, Колумбия, Куба и Перу.

Министерството на здравеопазването на Бразилия каза, че през 2024 г. са регистрирани 7236 случая на инфекция с Oropouche, като повечето са докладвани от щатите Амазонас и Рондония.

Симптомите на вирусна инфекция Oropouche обикновено започват четири до осем дни след ухапване.

Oropouche е изолиран за първи път в Бразилия през 1960 г., според здравното министерство. Повечето случаи са докладвани в района на Амазонка в Бразилия, но огнища и изолирани случаи са докладвани и на други места в Латинска Америка.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"