Първи мега събор на българи под Акропола

Фолклорното събитие се организира от сдружение “Нашенци”

Българският посланик Валентин Порязов ще поздрави присъстващите

“Ден за прошки на Орото” е фолклорното събитие, което се организира за първи път в Атина от гръцко-българско сдружение за култура “Нашенци” с медийното партньорство на в. “Български новини” и други наши организации. На 10 март /неделя/ от 11.00 ч., централният атински площад Кодзя ще се изпълни с български трибагреници, народни носии и ще се вият кръшни нашенски хора под съпровода на на популярния народен певец Илия Луков. Сурвакарска група “Бела вода” от Перник ще гони злите духове под Акропола и ще поднесе незабравими емоции на присъстващите българи, гърци и туристи. Деца от единствената българска детска градина в гръцката столица ще зарадват с изпълнения публиката, а самодейните танцови състави “Върти оро” и “Детелини” ще танцуват заедно с песните на Илия Луков.

За първи път българите в Гърция поставят началото на фолклорен събор, чиято цел е да обедини българската диаспора. Ще бъдат отбелязани националния празник 3-март и християнския празник Сирни Заговезни. Ще се отслужи литургия от 9.00 ч. в българския храм от отец Стефан в присъствието на българските дипломати, диаспора и гости. Лично Илия Луков ще удари камбаната, която подари на българския храм преди 9 години.

“Ние тук сме една “Малка България” и всичко си е по нашему”, заяви за в. “Труд” българският отец Стефан. “В Неделя Сиропусна след светата Божествена Литургия ще стане опрощаване според българския обичай с “Простено-Прости”. Да припомним Христовите думи: “Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви”. Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили, допълни още отец Стефан.

Мащабната патриотична проява се очаква с трепет от всички българи, които ще се хванат на голямо хоро. Ще има Конкурс за българските деца с награден фонд за рисунка на тема “СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ”.

След църковната литургия, събитието ще продължи на централния атински площад “Кодзя” в подножието на Акропола, където щафетата ще поемат водещите, популярният журналист Ангел Бончев, който пристига от България специално за събитието и Директорът на българската детска градина в гръцката столица Таня Гатева, която ще дублира на гръцки език.

Българският посланик Валентин Порязов ще отправи поздрав към присъстващите българи и гости по повод националния празник 3-ти март. Гръцкият евродепутат от СИРИЗА Костадинка Кунева също ще поздрави сънародниците си. За събитието се очаква да пристигне и българския евродепутат Андрей Новаков.

“В този ден искаме да представим на света красивото лице на България чрез фолклора, традициите, ценностната ни система, с които сме впечатлявали света, а пък те с уважение и признателност са ни наричали – носители на знанието, достойни и горди българи. Вярваме, че много от нас, искрено желаят да се съберем, макар и за един ден всички заедно. Убедени сме, че в днешна Европа без граници, ние българите, повече от всякога, трябва да ценим и пазим своята духовна идентичност и да уважаваме българското слово и българската национална култура”, сподели председателя на дружество “Нашенци”, Богомил Борисов.

Българите в Гърция искат да изпратят зов за обединение към всички свои сънародници по света.Да бъде поставено началото на една традиция, която да обедини българската диаспора.

“През близо 20-те си години на съществуване вече в. “Български новини” е бил основен стожер и център на българската диаспора в Гърция и Кипър. Не само като информационен, но и като културен и обществен двигател на събитията свързани с живота на нашите сънародници. Припомням за най-големият митинг на българи в чужбина, който през далечната 2008-ма събра над 5000 човека на същия площад “Котзя” в Атина в защита на българските сестри в Либия. Не можем да пропуснем и дългата и сложна организация по създаването на първата българска православна църква в сърцето на Атина, един от центровете на гръцкото православие и християнството въобще. Десетките и стотици концерти, празненства и кампании в защита на пострадали наши сънародници, създаването и подпомагането на българските училища и запазването на националният ни дух. Искаме да обещаем на нашите сънародници, че няма да ги оставим сами и през следващите двадесет години, а от тях очакваме с наша помощ, никога да не забравят кои са и от къде са. Затова и днес подкрепяме тази българска кауза”, сподели Главният редактор на в. “Български новини”, Иван Петрински.

Поради мащабността на събитие гръцката полиция ще се грижи за сигурността на присъстващите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина

Този уебсайт използва "бисквитки"